Merkez İstatistik Bürosu (het Centraal Bureau voor de Statistiek -CBS) rakamlarına göre; 2001 doğumlu kadınlar, 1980 doğumlu nesilden ortalama 1,4 santimetre daha kısa. Erkeklerde bu  fark yaklaşık 1 santimetre. Bu farka rağmen Hollandalıların boyları, hem erkeklerde hem de kadınlarda 'Dünyanın en uzunu' unvanını elinde tutuyor.

1980 doğumlular 2001 doğumlulara göre uzundu

1930 doğumlu erkekler ortalama 175,6 santimetre iken, 1980 yılında ortalama erkek boyları 8.3 santimetre artarak, 183,9 santimetreye çıktı. Aynı dönemde kadınların boyu, 165,4 santimetreden 170,7 santimetreye yükseldi. Ancak 2001 doğumluların ortalama boyu 1980 yılına göre düştü.  Erkeklerin boyu 182.9 santimetreye, kadınların boyu ise 169.3 santimetreye geriledi.

Ortalamanın düşmesinin nedeni

CBS'e göre ortalama boy seviyelerindeki düşüş kısmen, Hollandalılara göre daha kısa olan insanların Hollanda'ya göç etmesinden kaynaklanıyor. Ancak, her iki ebeveyni veya büyükanne ve büyükbabası Hollanda'da doğanlar arasında da  ortalama rakamlarda düşme gözlemlenmekte.

Ne yediğin önemli mi?

İnsan boyunu inceleyen ve Groningen Üniversitesi'nde çalışan Gert Stulp, Volkskrant gazetesine verdiği açıklamada, tüm dünya genelinde boy ortamalarının düştüğünü belirtti.

"Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde büyüme dengeleniyor ve kadınlar biraz kısalıyor." diyen Stulp, bunun nedeninin, insanların daha az yemeye başlamasını hatta daha az çeşitli ve daha yağlı yemesinden kaynaklanabileceğini belirtiyor.

Dünyanın en uzun insanları

Dünyadaki insan boyları sıralamasında Hollanda'yı Karadağ, Estonya ve Bosna-Hersek izliyor. Bu ülkelerdeki erkeklerin boy ortalamaları yaklaşık 182 santimetre. Uluslararası araştırmalara göre Danimarkalılar, İzlandalılar ve Çekler de nispeten uzun.

Kadınlar arasında sadece Karadağlılar, tıpkı Hollandalı kadınlar gibi, ortalama 170 santimetre boyunda. Karadağlı kadınları, Danimarka ve İzlanda'daki kadınlar takip ediyor.

En kısa boylu erkekler 160 ila 163 santimetre arası ortalama boy ile Doğu Timor, Laos, Solomon Adaları ve Papua Yeni Gine'de yaşıyor. En kısa kadınlar ise 151 ila 153 santimetre arası ortalama boy seviyeleri ile Guatemala, Bangladeş, Nepal ve Doğu Timor'da yaşıyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU