Hollanda başbakanı Mark Rutte, Rotterdam ve Den Bosch şehirlerinde iki öğretmenin sınıflarında kullandıkları karikatürler nedeniyle tehdit edilmeleri üzerine, basın toplantısında onlara sahip çıktı ve ifade özgürlüğü
Vurgusu yaptı.

Öğretmenlerin sınıflarına astıkları karikatürlerin birinde, sarıklı ve sakallı Müslüman görünümlü birinin elinde kılıçla Fransız karikatür dergisi Charlie Hebdo tişörtü giymiş birinin kafasını kestiği görülürken, diğer karikatür, İslam peygamberi Hz. Muhammed(sas)'i aşağılayan ve terörist gösteren bir içerik taşıyordu.

Başbakan Rutte, bu karikatürleri göstermenin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu ve öğretmenlerin bu batılı değerleri gençlere anlatan kişiler olarak bunları kullanmasının çok normal olduğunu anlattı.

Ülkelerinde yaşayan bazı Müslümanların İslam dinini kullanarak aşırı fikirler ürettiğini ifade eden başbakan Rutte, Hollanda'nın geçmişte uyum konusunda çok yumuşak ve saf davrandıklarının ortaya çıktığını söyledi.

Basın toplantısında batılı değerleri anlatan Rutte özellikle; inanç özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve kadın erkek eşitliğinin tartışılamaz batılı değerler olduğunu söyledi.

Ancak inancına hakaret edilen bir Müslümanın nasıl inanç özgürlüğüne sahip olacağı sorusunu cevaplamadı.

Aynı şekilde İslam'dan başka diğer dinlerle örneğin Yahudilikle de alay edilmesinin ifade özgürlüğü kapsamına girip girmediğinden bahsetmedi.

Basın toplantısının en ilginç çıkışı ise; kendisi istemese de bazılarının diğer bir inancı rencide etmek isteyebileceğini ve buna hakkı olduğunu savunması oldu. 

Hukukçular ise Hollanda hukukunda ya da ifade özgürlüğü kapsamında böyle bir hak olmadığını ifade ediyorlar. Tam aksine inanç özgürlüğü gereği, bütün inançların aşağılanmaktan ve rencide edilmekten korunması gerekiyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU