Avrupa İlaç Ajansı (EMA), BioNTech ve Pfizer'in ortak geliştirdiği koronavirüs (Kovid-19) aşısının Avrupa Birliği'nde kullanılmasına onay verdi.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin geliştirdiği aşının 27 Avrupa Birliği ülkesinde kullanılmasına onay verdiğini açıkladı. 

Avrupa Komisyonu onay kararını kabul ettiği takdirde, aşının birkaç gün içinde Avrupa pazarına girmesine izin verilebileceği belirtilirken,  AB'nin kullanımına sunulan ilk korona aşısı olduğu ifade edildi. 

Aşının en sık görülen yan etkilerinin, kızarıklık ve şişme gibi iğnenin delindiği yerde hassasiyet oluşturabileceği belirtilirken,  kas, eklem ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı ve titreme gibi yan etkilerinin de olabileceği eklendi. 

Hollanda'da ilk aşı 8 Ocak'ta başlayacak

İlaç halihazırda ABD ve İngiltere'de uygulanırken, ilk AB ülkelerinin Pazar gününden itibaren aşılanmaya başlayacağı bildirildi.  Hollanda'da ilk enjeksiyonun 8 Ocak'ta yapılması planlanırken,  büyük ölçekte aşılamanın  18 Ocak'ta başlaması bekleniyor. 

Hollanda'nın başlangıçta yaklaşık 250 bin kişi için 507 bin  doz aşı alacağı açıklanırken, hükümet huzurevleri ve zihinsel engelliler için kurum çalışanlarını ilk aşılayan olmak istediğini duyurmuştu.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU