TEKİRDAĞ (AA) - EMRAH GÖKMEN - FETÖ'nün askeri darbe girişimi sırasında İstanbul'da olan Tekirdağ Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Seyit Ali Gümüştaş, yaralanan vatandaşların pansuman yaptırıp tankların üzerine yürüdüğünü belirtti.

Kalkışmanın olduğu gece İstanbul'da yaralıları da tedavi eden Gümüştaş, o gece yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Gümüştaş, İstanbul'da oldukları sırada sosyal medya ve televizyon kanalları aracılığıyla öğrendikleri FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Meydanlara çıkın" talimatı üzerine önce Kısıklı'daki konuta gittiklerin ve buradan da Boğaziçi Köprüsü'ne yürüdüklerini belirtti.

Köprüde yaralı insanları görür görmez onları tedavi etmeye başladığını, yaralarını pansuman yaptığını aktaran Gümüştaş, vatansever insanların yaralarına aldırmadan, tanklara ve darbeci askerlere karşı koyduğunu vurguladı.

Darbeci askerlerin sıktığı kurşunlarla çok sayıda kişinin yaralandığını, bazılarının şehit olduğunu ifade eden Seyit Ali Gümüştaş, şöyle devam etti:

"Mermiler çok yakınımızdan geçiyordu, bizim yakınımızdan geçiyordu ama maalesef kurşunlar bazı masum insanların yakınından değil bizzat vücutlarına isabet etmişti. Etrafında yerde yatan yaralılar gördüm. Ben bir hekimim, ortopedi uzmanıyım, kendime 'ne yapabilirim?' diye sordum. Ben Gazze ve Yemen'de savaş sonrası hizmet vermiştim. Memleketimin bu duruma düşmesini istemiyordum. Yaralılar çok yoğun bir şekilde geliyorlardı ve vücutlarının farklı yerlerinden yaralanmışlardı. Orada pansumanlarını yapıp kanamalarını durdurmaya çalışıyordum. Bazılarına dikiş gerekiyordu ve hastaneye gitmeleri gerekiyordu. Her ne kadar ikna etmeye çalıştıysam o cesur insanlar sahayı bırakmak istemiyorlardı. Pansumanları yapılır yapılmaz tekrar tanka yürüyorlardı. Bir kısım yaralılarımız ise orada gönüllü ve gerçekten o gecenin kahramanları olan özel araç sahipleri ve motosikletliler tarafından hastaneye taşınıyorlardı."

Gümüştaş, darbeci askerlerin tankların önünde yatan şehitleri bile almalarına izin vermediğini belirtti.

İnsanların 15 Temmuz gecesi büyük bir dehşet yaşadığını ifade eden Gümüştaş, ''İnsanlar o sırada dehşeti yaşadı. Biz artık tek hasta taşımıyorduk. 3-5 hastayı aynı ambulansa koyup hastaneye götürdük. Tankların önünde şehitler yatıyordu, onları almamıza bile müsaade etmediler. İlk başta risk alarak ambulansla o tankın önüne gidip şehidimizi aldık ama maalesef ikinci şehidimizi almamıza izin vermediler. Tekrar yaylım ateşine başladılar onu sonra alabildik.'' diye konuştu.

- "İnsanları yıllarca etkileyecek bir gece"

Zaman geçtikçe insanlar hem fizik hem de ruhsal olarak yorgun düşmeye başladıklarını anlatan Gümüştaş, alçaktan uçan jetlerin psikolojik olarak insanları yıprattığını vurguladı.

"Üzerlerine sadece silah veya top mermisi gelmiyordu. Alçaktan savaş uçakları ve helikopterler geçiyordu'' diyen Gümüştaş, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bunlar da psikolojik olarak insanları yıpratmıştı. Oradaki insanlar belki hayatları boyunca unutamayacakları bir gece yaşadı. Kimileri en yakınlarını kaybetti, birileri sakat kaldı. Her şeyin ötesinde 15 Temmuz gecesi tarihsel olarak bitmiş olabilir ama etkileri yıllarca insanların üzerinde kalacaktır.''