AB’nin vize serbestisi için istediği 72 şarttan 50 tanesini karşıladıklarını ifade eden Bozkır; “ Hedefimiz Haziran ayı sonunda vizelerin kalkması" dedi.
Bozkır açıklamasında, “Vizenin Haziran sonunda kalkması için üç karar gerek; konsey vize kalkabilir raporu verecek, konsey kararı çıkacak, Avrupa Parlamentosu onaylayacak. Biz de 72 beklentiyi tamamlama çalışmamızı 4 mayıs'tan önceye göre ayarladık, 41'i tamamen 50 civarında bir kısmı kısmen karşılanmış durumda. 6 yasa geçmesi gerekiyordu, biri geçti. Bir yasanın bu hafta tamamlanmasını bekliyoruz. yasalar Meclis'e sevk edildi, gerekirse hafta sonu da çalışacaklar. Muhalefet liderleri de tam destek vereceklerini ifade etiler ama henüz bunu göremedik. Kişisel verilerin korunması kanun çok uzun sürede geçti. Muhalefet işbilriği yapmazsa meclis grubumuzda geçireceğiz ama o zaman da Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarına AK Parti'nin hediyesi olmuş olacak” dedi.

Yeni pasaportlar konusuna da değinen Bozkır’ın; “Parmak izi olan pasaporta geçiyoruz, vatandaşlar tekrar harç ödemeden sadece cüzdan bedeli ile pasaportu alacak, vatandaşlarımız bir ülkeye gittğinde sınır kapısında tüm bilgilerinize ulaşılmış olacak ve vizeye gerek olmayacak. Burada sadece Schengen ülkelerinden bahsediyoruz yani İngiltere ve İrlanda yok ama Norveç, İsviçre gibi Schengen üyesi olmayan ama bu sistemle birlikte hareket eden ülkere girebilecekler” sözleri, Avrupalı Türkler ve Türkiye’den yakınlarını ziyaret etmek için gemek isteyen ama vize engeline takılan bir çok insan tarafındn sevinçle karşılandı.
Bire bir formulü uygulansın gibi faktörleri bir arada görmek istediğimizden bu tarihi belirledik.

© SONHABER.EU