Vergi Dairesinin yetkileri genişletiliyor. Yakın bir tarihte vergi araştırma bölümü ön ödemeli, kontörlü cep telefonlarını dinleyebilecek. Maliye Araştırma ve Takip Servisi FIOD bunun için James Bond filmlerinde gördüğümüz teknolojiye sahip bir sistem kullanacak

Bu sabah itibariyle Ekonomik İşler Bakanlığı web sitesinde yayınlanan yeni mevzuatta Vergi Dairesine telekomünikasyon alanında daha fazla yetki verildiği dikkatlerden kaçmadı. Bakanlığın yayınladığı Genel Yönetim Tedbirleri Yasası (AMvB) uyarınca yapılan mevzuat değişikliği için özel olarak Meclisin onayına ihtiyaç duyulmamakta.

Nasıl çalışacak?

FIOD bundan böyle IMSI-Catchers adlı bir teknoloji kullanacak. Bu sistemde kontörlü cep telefonları takip edilebilecek ve dinlenebilecek. Şuana kadar yürütülen operasyonlarda FIOD’un bu konuda Ulusal Polisten yardım alması gerekmekteydi, ancak yeni sistem artık FIOD’un da “James Bond” gibi hareket etmesine olanak sağlayacak gibi gözüküyor.

Ekonomik İşler Bakanı bu sistemin, Meclisin olası bir istemi doğrultusunda, insan tacirliği, kara para aklama, dolandırıcılık veya organize suçlarda da kullanabileceğini dile getiriyor.

RTL haber servisinde konu ile ilgili verilen haberde, kısa bir süre içinde IMSI-Catcher sisteminin cep telefonları için sabit telefon direkleri yerine bir nevi sahte anten kullanacağı, bir minibüsle birlikte kontörlü telefonun bulunduğu alana gelerek, bu telefonu dinlemeye alabileceği belirtildi.

Kullanılan sahte antenlerin telefonları yanılttığı bu sayede IMSI-Kodu adı verilen ana koda ulaşıldığı belirtiliyor. IMSI Kodunu elde eden FIOD bu sayede şüpheli telefonu takip edebilecek veya dinleme yapabilecek.

© SONHABER.NL