İki liderin başbaşa geçen görüşmesi 2 saat 40 dakika sürdü. Daha sonra gerçekleşen heyetlerarası görüşmenin ardından iki lider ortak basın açıklaması yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları;

Bugünkü görüşmemizde İdlib'deki son görüşmeleri ele aldık. Bu arada tesis ettiğimiz samii diyalog kapsamında tüm konuları ayrıntılarıyla görüştük. İdlib mutabakatının bozulmasıne yol açan saldırıların sorumlusu rejimdir. Rejimin zulmünden kaçan birbuçuk milyon böle halkı sınırlarımıza yığılmıştır. Bir süre önce bölgede Rusya ile birlikte İdlib'e askeri birlikler gönerdik. Sahada aktif şekilde yer aldık. Gece yarısı itibariyle ateşkes yürürlüğe girecek.

Putin'in açıklamalarından satırbaşları;

Bugün Suriye'deki durumu ele aldık. Düzenli olarak Suriye Hükümet rejimi ve yerel halk ateş altında tutulmaktadır. 1 Mart'ta saldırı girişimi yaşandı. Yılbaşından beri saldırı sayısı 15 olarak kaydedildi. Fiilen militanlar çatışmaları tetikleyebilirler.

Türk askerleri arasında da kayıplar vardır. Cumhurbaşkanı ve Türkiye'ye taziyelerimizi ilettik. Kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlara dayanarak her zaman uzlaşabilmeyi başarabiliyorduk. Çözümler üretebiliyorduk. Bugün de öyle oldu. Bugün ülkelerimizi Astana çerçevesinde devam ettiriyoruz. Astana süreci suriye sürecine önemli çözüm sağladı.

Bugün istişareler yapıldı. Görüşmelerimizin neticesinde ortak bir belge hazırladık. Dışişleri bakanları bu belgeyi beyan edecekler. Erdoğan'la 6 saatlik görüşmenin sonucu olarak bu belgeyi hazırlamış olduk. İdlib bölgesinde çatışmaları durduracağını ve sivillerin azaplarına son vermesine yardımcı olacak. Tüm itilaflar arasında diyalog kurulmasına yardımcı olacak.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kremlin'deki görüşmeler sonunda her iki ülkenin ateşkes için anlaşmaya vardığını duyurdu. İşte ateşkes anlaşmasının detayları;

Türkiye ve Rusya, İdlib'de çatışmaların durdurulması ve Suriye'deki istikrarın sağlanması için ateşkes konusunda anlaşmaya vardı. 

Her iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından imzalanan ateşkes anlaşmasının detayları şöyle;

- Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapıldı

- Terör unsurlarının ortadan kaldırılması için her iki tarafta kararlılığını bildirdi

- Suriye'de askeri çözüm mümkün değildir. İhtilaf sadece Suriye halkı tarafından çözümlenebilir.

- İnsani krizin önlenmesi için sivillerin korunmasına ve insani yardım yapılmasına karar verildi.

- Mültecilerin güvenli ve gönüllü olarak Suriye'deki asıl ikamet yerlerine dönmeleri

- Temas hattı boyunca askeri hareketler 6 Mart'tan itibaren durdurulacaktır

- Güvenli koridor kurulacaktır. 

- Güvenlik koridoruna ilişkin esaslar iki ülke tarafından 7 gün içerisinde kararlaştırılacaktır.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız