Geçtiğimiz hafta sonunda Amsterdam'dan Paris'e giden Thalys hızlı treninde yaşanan olay ve Avrupa’ya gelen göçmen sayısının artmasından endişe duyan birlik ülkeleri sınırların tekrar kapatılıp kapatılmayacağını tartışmaya başladı.

Belçika Başbakanı Charles Michel’in yanı sıra Alman hükümeti ve hatta Hollanda’da da tartışma konusu olmaya başlayan AB ülke sınırlarında tekrar kontrol getirilmesi düşüncesi, Schengen Antlaşması uyarınca getirilen serbest dolaşım hakkını tehdit etmeye başladı.

Mevcut sisteme göre AB ülkeleri sınır bölgelerinde çok zorunlu bir durum olmadığı takdirde kimsenin pasaportu kontrolden geçirilmiyor. Çok özel durumlarda sadece 30 günlük bir süre ile sınır kontrolleri yapılabiliniyor. Ancak bazı Avrupalı siyasetçiler bunun yetersiz olduğunu düşünüyor. Bunlardan biri de Özgürlük Partisi (PVV) başkanı Geert Wilders.

Sınır tartışmalarının bu kadar ateşli hale gelmesinin nedeni ise, Paris’e hareket eden Thalys trenindeki köktendinci saldırgan. Fas kökenli 25 yaşındaki Eyüb El Khazzani her ne kadar güvenlik güçlerince tehlikeliler listesinde bulunsa da nerdeyse elini kolunu sallayarak çantasındaki silahlarla seyahat ediyor olması ve üç kişiyi yaralaması endişelerin de artmasına neden oldu.

Belçika Başbakanı Michel, Avrupa’da giderek yeni tehditler oluşmaya başladığını ve buna karşı tedbirlerin artırılması gerektiğini belirtirken, “belki de kuralları değiştirip en azından kişilerin kimliklerini ve bagajlarını aramamız gerekir” şeklinde ifade kullandı.

Alman hükümeti ise Schengen anlaşmasına olan tepkisini verirken, göçmenlerin bir sefer Avrupa’ya girdikten sonra kıta içinde seyahat etmesini eleştirdi.

Hollanda parlamentosunda ise özellikle sağ partiler Schengen’e karşı ateş püskürtmeye başladı. Başta PVV lideri Geert Wilders olmak üzere VNL’de bu düşünceye destek verdi. Hıristiyan Birlik Partisi (CDA) özellikle daha sık olarak kendiliğinden sınır kontrolleri önerisinde bulundu. Diğer partiler bu konuda konuşmaktan çekinirken topu kabineye atmakla yetindi. Yaşananlardan sonra sol partiler ve Avrupa yanlısı partilerin içinde de huzursuzluk olduğu görülmekte. Kısa bir süre sonra kabineden bu konuda bir açıklama gelmesi de beklenmekte.

© SONHABER.NL