Geçtiğimiz yıl Kara Piet nedeniyle Gouda'da yapılan protestolarla ilgili olarak ortaya çıkan bir bilgi, polisin nasıl önyargılı davrandığını da gözler önüne serdi.

NRC Handelsblad gazetesinin “Kno'Ledge Cesare “ olarak bilinen Jerry Afriye’nin tutuklanması ile ilgili dosyaya dayanarak verdiği haberinde, Gouda polisinin toplanan kalabalığı “sol odaklı” ve “siyahi görünümlü” olduğu için “eylemde bulunan ailelerin güvenliğini tehdit ettiği” gerekçesini kullandığı belirtildi.

Polis yapılan eylemde aralarında Afriye Cesare’ın da bulunduğu 19 kişiyi tutukladı ancak bunlardan 18’ini serbest bırakmıştı.

Gazetedeki haberde yer alan suç başvurusunda polisin, sadece büyük sırt çantalar taşıyan ve üzerinden ırkçılığa karşı sloganların yazıl olduğu tişörtler giyen eylemcilere karşı kulandığı “sol odaklı görünüm” kelimesinden ne kastettiğinin tam olarak anlaşılamadığına dikkat çekildi.

Polis tarafından tutulan tutanağın bir bölümü aynen şu şekilde:
“Wij hielden ons op tussen het podium van Sinterklaas en de media. Wij zagen hier gezinnen met hun kleine kinderen staan en daartussen mensen, die opvielen door hun afwijkende uiterlijk met betrekking tot het beeld van mensen met gezinnen. Hun uiterlijk zou je kunnen typeren als links georiënteerd. Wij spraken deze mensen aan en hoorden dat zij geen antwoord gaven op eenvoudige vragen als: ‘Waar komen jullie vandaan en wat komen jullie hier doen of wat is jullie intentie?’ Wij zagen ook meerdere mensen met een negroïde uiterlijk zich tussen het genoemde podium en de opstelling van de pers begonnen te verzamelen. Sommige van hun hadden grote rugzakken en andere droegen t-shirts met teksten tegen racisme. Dit beeld gaf ons een onrustig gevoel van veiligheid voor de aanwezige gezinnen.”

© SONHABER.NL