Tüketici derneği Amsterdam havalimanında bulunan “See Buy Fly” adlı mağazaların satış fiyatlarını araştırdı. Ortaya çıkan sonuç bu mağazaların söylenildiği gibi dışardaki fiyatlara göre daha ucuz olmadığı. Normal şartlarda üzerinde btw olmayan bir ürünü daha ucuza almanız gerekmekte ancak Schiphol’deki mağazalarda bunun tam tersi gerçekleşiyor.

Avrupa içinde seyahat eden yolcular için aslında Tax-free özelliği bulunmamakta ve bu yolcular diğer vatandaşlar gibi btw ödemek zorunda. Ancak dernek uzun yol yolcularının da btw ödememesi gerektiği halde pahalıya alışveriş yaptığını belirtiyor.

Tüketici derneği bir ürünün üzerindeki btw değerini aslında kesilmesi gerektiğini ancak fiyatlara bakıldığında bu aradaki farkın mağaza sahibine kaldığının fark edildiğini belirtiyor. “Örneğin brezilya’ya giden bir yolcu yüzde 21’lik btw değerini ödememeli. Bunun olmaması hem adil değil hem de kafa karıştırıcı” diyen Dernek yetkilileri aradaki btw avantajının müşteriye değil mağaza sahibine yaradığını vurguluyor.

Schiphol ise bunun tersini düşünüyor. Yapılan reklamlarda tek fiyat özelliği ile hem uzun mesafe hem kısa mesafe yolcularına daha avantajlı fiyatlar sunduklarını belirtiyor ve ekliyor, “mağazalar, AB içerisinde uçuşu olan yolcular için kendileri ayarlama yapmalı.”

Tüketici derneği bu tür karışıklıkların engellenmesi için reklamlarda bir btw’li bir de btw’siz olarak iki farklı fiyatın görünür şekilde olması gerektiğini savunuyor.

© SONHABER.NL