Hollanda Başbakanı Mark Rutte, AB ve Türkiye’nin özellikle mülteciler konusunda birbirine ihtiyacı olduğunu ve Türkiye’nin AB’ye kabul görüşmelerinin yeniden başlatılması gerektiğini belirtti.

Perşembe akşamı yapılan Avrupa’nın mültecilere olan yaklaşımı konulu tartışmada konuşan Rutte Türkiye ile görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğini belirtirken, ortaklaşa yürütülecek mülteci sorunu ve AB’ye kabulün birbirinden ayrı konular olduğuna da dikkat çekti.

Bilindiği üzere Avrupa Komisyonu ile Türkiye arasında devam eden görüşmelerde özellikle sınır kontrollerinin sıkılaştırılması, mültecilere sağlanan kamp ve kayıtların düzenli hale getirilmesi ve Avrupa’ya girmesi istenmeyen mültecilerin geri gönderilmesi şartları ön plana çıkıyor.

“Türklerle; mültecilerin Türkiye’de kalışları ile ilgili ve bu insanların kamplardan çıkarak Avrupa’ya seyahatlerini önlemek için şatları belirlemeye çalışıyoruz.” diyen Rutte, Avrupa’nın bu alanda büyük ölçüde maddi destek vermeye hazır olduğunu kaydetti.

Vize şartlarının yumuşatılmasının görüşmelerin içinde yer aldığını belirten Rutte, ancak katılım kriterlerinin yumuşatılmasının söz konusu olmadığını söyledi ve görüşmelerin ekonomik ve parasal alanda ortak çalışmalar üzerine olduğunu belirtti.

Rutte görüşmelerin özellikle mülteci sorunu ile ilgili konudan ayrı tutulması gerektiğine vurgu yaparken, Türkiye ile olan görüşmelerin yeniden başlatılmasının gerektiğini söyledi.

SONHABER.EU