Rotterdam’da Türk nüfusunun yoğun olarak yaşadığı bir semtte yer alan Ayasofya camii geniş bir kitleye hizmet vermektedir. Şu an 800 üyesi olduğu açıklanan camii üç yıl önce içi dizaynında değişiklikler yapmak üzere inşaat çalışmalarına başlamıştı. Zorlu ve hayli masraflı bir çalışmanın ardından nihayet yeniden kapılarını cemaatine açtı.



Rotterdam Anakent belediye başkanı Ahmed Ebu Talep, IGMG genel başkanı Kemal Ergün, DENK partisi lideri Tunahan Kuzu, Rotterdam Emniyet genel müdürü Frank Pauw, CMO başkanı (yeni başkan) Halil İbrahim Karaaslan, Hollanda İslam Federasyonu başkanı Mehmet Erdoğan, Kuzey Hollanda Milli Görüş başkanı Oktay Dalmaz, Belçika İslam Federasyonu başkanı Ekrem Şeker, Hollanda HASENE başkanı Mehmet Yaramış, Türk İslam Kültür Federasyonu başkanı Ömer Altay, İslam Merkezi adına Fikri Demirtaş, SPIOR başkanı Mehmet Akbulut ve işveren temsilcileri, cemiyet başkanları bu açılışta hazır bulundular. Davet edilip katılamayanlar ise TC. Lahey din işleri müşaviri Prof. Dr. Yavuz Ünal ve din hizmetleri ataşesi Ali Parlak ve Rotterdam İslam üniversitesi rektörü Pr0f. Dr. Ahmet Akgündüz.



Açılış Rotterdam Mehteran takımının icra ettiği birbirinden güzel marşlarla başladı. Program daha Avrupa Kur’an okuma yarışması birincisi Ali Rıza Yaman’ın okuduğu Kur’an’ı Kerim ve protokol davetlilerinin konuşmaları ile devam etti.



Büyük zorluklar yaşadık



Doğukan Ergin’in sunduğu açılışın ilk konuşmasını Ayasofya cemiye başkanı Hakkı Özkan yaptı. Özkan öncelikle 2015 ile 2018 arsında gerçekleşen inşaatın başarılmasında emeği geçen ve katkısı bulunan herkese teşekkür etti. Camii ile birlikte 22 adet evin de onarım çalışmasını gerçekleştirdiklerini dile getiren Özkan bu dönem içinde oldukça ağır maddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getirirken IGMG genel merkezin kendilerine verdiği 1 milyonluk borç ve Hollanda İslam Federasyonunun teşkilatlardan yardım toplama konusunda verdiği desteğin önemine işaret etti.



Ayasofya ne anlama geliyor



Yeniden hizmete açılan camiinin abdesthane, yönetim odaları ve lokalleriyle birlikte 14 adet müştemilatıyla birlikte toplam 1300 metre kare alanda hizmet verdiğini ve tüm inşaatın bugüne kadar toplam 3 milyon 344 bin 585 avroya mal olduğunu söyledi. Özkan şunları kaydetti. “Değerli misafirler, camiler bizim için ibadet, dua ve yakarış mekanlarıdır, tespihatların ve övgülerin Allah Teala’ya yükseldiği, gönüllerin arınıp gözlerin ıslandığı mübarek mekanlardır. Camiler bizim için huzur bulduğumuz, üzüntü ve sevinçlerimizi birbirimizle paylaştığımız mekanlardır. Camilerde küsler barışır, ilimler okunur, din ve dünya bilgileri öğrenilir. Öksüz ve yetimlerin başları okşanır, onlara sahip çıkılır. Açlar doyurulur, fakirler giydirilir, şifa ve huzur mekânlarıdır. Camiler de büyüklere saygı, küçüklere sevgi ve şefkat göstermeyi öğrendik, bizim şefkat ve merhamet istasyonlarımız oldu. Camiler bizim için insan ve vatan sevgisiyle birlikte güzel ahlakı öğrendiğimiz manevi sığınaklarımızdır. Camilerde, yaratılanı yaratandan dolayı sevip hoş görmeyi öğrendik. Güler yüz göstermenin sadaka olduğunu, dini ve Milleti ne olursa olsun bütün komşularımıza iyilik edip onları razı etmenin ufuklar ötesinin emri olduğu öğrendik. Camilerde içinde yaşadığımız Hollanda toplumuyla bütünleşmemiz, entegre olmamız, bu ülkeye sahip çıkmamız gerektiğini ve yasadığımız bu toplumun sevinçleriyle sevinç, üzüntüleriyle üzüntü duymamız gerektiğini öğrendik. Hollanda’nın gururunu gururumuz, sevincini sevincimiz; üzüntüsünü üzüntümüz, kederini kederimiz bilmeyi öğrendik. Camilerde entegre olmaya evet, ama asimile olmaya hayır demeyi öğrendik. Dinimizi, dilimizi ve milletimize ait Anadolu gelenek göreneklerini unutmamak gerektiğini, camilerde öğrendik. İslam Medeniyeti, Allah’ın adının anıldığı tüm yerlerin, kiliselerin, havraların ve camilerin kutsal olduğunu öğretir bize. Biz bunun için camilere, kiliselere ve havralara saygı duyar, onlara en küçük kötülük ve tehlikenin gelmesini asla istemeyiz.”



Özkan konuşmasını tamamlarken Ayasofya cemiyetinin yasalar çerçevesinde yapmış olduğu bazı faaliyetleri sıralayarak bütün bunların sağlıklı ve topluma faydalı nesiller yetiştirmek amacıyla yapıldığının altını çizdi. Başkan 800 üyesi bulunan cemiyetin eğitim faaliyetleri için sıkıntı içinde olduğunu 250 kız ve erkek çocuğun dini ve ahlak eğitimi için taleplerinin olduğunu ve bu konuda da belediyeye gerekli müracaatların yapıldığını hatırlatarak belediye başkanının bu konuda da kendilerine yardımcı olacağını umduğunu söyledi.



Kadınlara özel teşekkür

Başkan son olarak her zaman desteğini eksik etmeyen Kadınlar teşkilatı başkanı Mehtap Yıldız’a ve yönetimine Kadınlar gençlik teşkilatı başkanı Tuğba Özkan ve yönetimine, Gençlik teşkilatı başkanı Abdullah Sözen ve yönetimine teşekkür ederken tüm vefat eden üyelere de rahmet diledi.



Bu caminin ilk açılışı dava liderimiz Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından yapıldı



Hollanda İslam federasyonu başkanı Mehmet Erdoğan konuşmasında Ayasofya’nın ilk kuruluşunun “selam Gençlik” adı altında 1988 yılında kurulduğunu ve 1990 yılında mevcut bina satın alınarak rahmetli dava lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın da hazır bulunduğu bir törenle açılışı yapılarak hizmete girdiğini hatırlatarak başladı sözlerine. Erdoğan şunları kaydetti. “Değerli kardeşlerim, Rotterdam’ın Delfs Haven bölgesinde 30 yıldır hizmet sunan Ayasofya camimiz 3 yıllık bir tamirat döneminden sonra yeniden hizmete açılmasından dolayı hamd ediyorum.” Diyen Erdoğan zorlu bir süreçten geçildiğine dikkat çekerek, böyle bir bayram günü bu başarıyı elde etmenin sevincini yaşadıklarını söyledi. Erdoğan tövbe suresinde “Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe iman edenler imar ederler ve yaşatırlar” mealinde geçen bir ayeti hatırlatarak “Sizler bu ayete mazhar olabilmek adına bu camileri inşa ediyorsunuz. Dolayısıyla bizler Müslümana hizmet eden nerede bir cami varsa, hepsine yardım elimizi uzatmalıyız.” Diyen Erdoğan Ayasofya’nın bu hale gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Erdoğan konuşmasını son bölümünü Hollandaca olarak sürdürdü. Bugün birçok güzelliği aynı anda yaşadıklarını belirten Erdoğan bir faaliyet merkezi olan Ayasofya’nın yeniden açılmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti.



Kent mülki amirlerine teşekkür etti



IGMG başkanı Kemal Ergün konuşmasında özetle şöyle konuştu. “Değerli kardeşlerim, Kur’an’ın bize öğrettiği mabetler kutsal mekanlardır. Kiliseler, Havralar camiler dokunulmazlıkları olan mekanlardır. Savaşlarda bile oralarda ibadet yapanlara dokunulmaz. Oralar dünyanın tapularıdır. Medeniyetlerin inşasında en önemli köşe taşlarıdır.” Ergün bu kentte dini vecibelerin yerine getirilebileceği böyle güzel bir mekânın yapılmasına ve açılmasına imkân sağlayan kent idarecilerine teşekkür etti. Çok kültürlü bir toplum olan bu ülkelerde İslam’ında önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Ergün “Müslümanlar bu ülkelerde en etkin zinde güçlerden bir tanesidir. Yaşamış olduğumuz bu ülkenin değerlerini, kazanımlarını İslam’ın kazanım ve değerleriyle birleştirerek biz bir köprü oluşturmaksa biz Müslümanların üzerine düşen en önemli vazifelerden bir tanesidir.” Diye konuştu. Ergün özetle, Müslümanların yaşadıkları ülkelerin birer saygın bireyleri olarak birçok alanda yetişmiş insanlarıyla kaldıkları ülkelere katkıda bulunduklarının altını çizdi. Müslümanları yaşadıkları ülkelerle asla bir problemlerinin olmadığını belirten Ergün Buna birlikte bu ülkelerde bazı mihraklar bazı siyasiler tarafından Müslümanların değerlerine kutsallarına saldırıların devam ettiğini, dolayısıyla hem Müslümanların hatta hem de Müslüman olmayanların canlarını sıkacak olayların meydana geldiğini ve bunun bilhassa toplum mühendisleri tarafından dizayn edildiğini de bildiklerini hatırlattı. Ergün bu olayların meydana gelmiş olmasının temelinde Müslümanların bu ülkelerde İslam’ı yeterince anlatamamalarının ve yeterince kurumsallaşamamanın yatığını savundu. İslam’ı çok sığ bir şekilde; sadece camide namaz kılmaktan, başörtüsü takmaktan ibaret sanan, onun tüm hayatı kapsayan bir hayat düsturu olduğunu bilmekten uzak olan Müslümanların saldırılar karşısında verecekleri cevabın ve savunmanın da çok cılız kalacağını ifade etti.



Ergün İslam’ı kendi kafalarınca şekillendirmek isteyen bazı çevrelere karşı gönderme yaparak şöyle konuştu,” Hz. Muhammed aleyhi vesselam İslam’dan ne anlamışsa biz onu anlıyoruz. Kur’an İslam’ı nasıl anlatmışsa biz onu anlıyoruz. Ne çoğaltmak ne eksilmek. İslam bir bütündür. İslam’dan ne bir şey çıkartılır ne de bir şey eklenebilir. O zaman İslam, İslam olmaktan çıkar konserveye döner.”



Ben herkesin başkanıyım ve çağrılınca gelirim



Son olarak kürsüye gelen Rotterdam belediye başkanı Ahmet Ebu Talep şunları kaydetti. “Evvelden Hollanda’da belediye başkanları ile alakalı bir algı vardı. Onlar partiler üstü olarak kabul edilir ve dolayısıyla ne bir siyasi partiyle ne de bir dini kuruluşla alakadar olmazdı. Ben 9 yıllık başkanlık görevimi daha değişik şekilde yapmaya çalışıyorum. Yani ben partiler üstüyüm o zaman ben tüm partilerdenim. Dolayısıyla ben davet edildiğim her partiye ve her dini kuruluşa gidebilirim ve o yüzden bugün buradayım.” Diyen Ebu Talep Ayasofya’nın tadilat çalışmasını yakından takip ettiğini söyledi. Günü dolan sözleşmeleri, tedarik edilemeyen ödemeleri, zamanında bitirilemeyen yapım çalışmalarını bildiklerini belirten Ebu Talep şöyle devam etti. “Sonunda belediye meclisi sizin şu anki bulunduğunuz binayı boşalmanın gerektiğine karar verdi. Ve siz bunu mahkemeye taşıdınız. Burada hukuka güvenmenin öneminin altını çizmek istiyorum. Hâkim belediyeyi uyararak aldıkları kararın doğru olmadığını söyledi ve mahkeme sizin lehinize sonuçlandı. Sizi tüm çalışmalarınızdan dolayı tebrik ediyorum. Zira buranın komple tadilatı için 3 milyon avro topladınız.” Ebu Talep artık geleceğe dönük olarak bakılması gerektiğini belirterek önceki yıllarda olduğu gibi mahallenin güvenliği refahı ve eğitimi konusunda daha da yoğunlaşacaklarını ifade etti. Güvenliğin en iyi şekilde sağlanması adına mahalle için özel bir güvenlik ekibinin oluşturulacağını haber verdi.



Doğru ve adil olmak için işbaşındayım

Ebu Talep son zamanlarda türklerin bir kesimiyle aldığı bazı kararlardan dolayı gerginlik yaşadığını hatırlatarak alınan kararların herkesi memnun etmediğini ama kendisinin her zaman doğruluk ve adaletten ayrılmamaya özen gösterdiğini savundu. Adsil olmanın kolay olmadığını hatırlatan Ebu Taleb kendisini bir imamın yetiştirdiğini o imamın kendisine her zaman Hud suresinin 112’inci ayetini hatırlattığını orada “Sen ve seninle beraber tövbe edenler emr olunduğun gibi doğru ol” diye buyrulduğunu belirterek bu ayetin kendisi için çıkış noktası olduğunu ve buna uymaya çalıştığını söyledi. Bu konuları kendisiyle samimi olarak tartışmak isteyenleri makamına davet eden Ebu Taleb “Ama kimse lütfen bana hakaret etmek için gelmesin” diye de uyarıda bulundu.



Kurdele kesimi




Ebu Taleb’in konuşmasının ardından caminin yenden açılış kurdelesinin kesilmesi için cami önüne geçildi. Kurdele kesimi sırasında Ebu Taleb karşısında duran 7-8 yaşlarında bir Türk kızını yanına çağırarak kurdeleyi birlikte kestiler. Ve kurdeleden elinde kalan parçayı kızın saçlarına bağladı. Kurdele kesiminden sonra caminin içine geçildi. Oldukça güzel bir dekora sahip olan cami kısaca davetlilere tanıtıldı. Ardından ezan okunarak öğle namazı eda edildi. Belediye başkanı da cemaatle birlikte öğle namazını eda etti. Daha sonra tekrar dışarı çıkıldı ve orada hazırlanan yemek ikramı davetlilere sunuldu. Programın sonunda katılanlara birer gül ve bilgi broşürleri verildi.











Adnan Şahin