Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, "AB kapısı Türkiye'ye tamamen kapanmalı" dedi.

Piri, daha önce terör örgütleri FETÖ ve PKK'yı meşru göstermeye çalışan demeçler vermişti. Piri, Türkiye'nin teröristlere yönelik operasyonlarından ilgili kaygı duyduğunu söylemişti.

Türkiye'nin son yıllarda insan hakları ihlalleri konusunda büyük ölçüde demokratik anlamda gerilediği belirtilen raporda, 28 AB ülkesini temsil eden Avrupa Birliği Konseyi'nin insan hakları ile ilgili müzakere fasıllarını Avrupa Parlamentosu'nun ısrarına rağmen açmaması nedeniyle kısmen bu durumdan sorumlu olduğu ifadeleri yer alıyor.

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştiren Kati Piri raporda Türk halkına kapıları kapatmak istemediklerini belirterek “Demokratik ve ekonomik açıdan istikrarlı bir Türkiye, Avrupa Birliği'nin çıkarınadır." ifadelerini kullandı. Ayrıca "Gümrük Birliği modernizasyonu" ve "Vize Muafiyeti" konularının Avrupa Birliği'nin gündemine alınması gerektiğini vurgulayarak böylece "Türk halkının izole edilmediği işareti verilmeli" dedi. Raporda Ankara'nın da bu doğrultuda demokratik anlamda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiği belirtildi.

Piri'nin Türkiye ile ilgili gözlemlerini ve görüşlerini kaleme aldığı taslak rapor önümüzdeki Şubat veya Mart ayında Strasbourg'da bununan Avrupa Parlamentosu'nda oylamaya sunulacak. Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'ye yönelik duruşunu belirlemesini sağlayacak olan raporda büyük ölçüde değişiklik yapılması beklenmiyor. Avrupa Parlamentosu'nun oylayacağı rapor kurumun tutumunu belirlemesi sağlıyor ancak herhangi bağlayıcılığı bulunmuyor. Avrupa Parlamentosu 28 ülkeyi temsil eden Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'ye yönelik yumuşak tutumlarından şikayetçi.

Taslak raporda, Türkiye’nin Hollanda gibi bazı AB ülkeleri ile ilişkilerinin iyileştiği ancak her şeye rağmen hukuk ilkeleri ihlallerinin gözardı edilemeyeceği belirtildi.

Kaynak: euronews/Sonhaber.eu