İlaç şirketi Pfizer ve Alman ortağı BioNTech, ön klinik çalışmalarda Covid-19’a karşı % 95 oranında etki gösteren aşısını dağıtmaya başlayabilmek için geçtiğimiz Cuma günü Amerika Birleşik Devletleri ilaç düzenleyicisinden (FDA) acil durum izni talep etti.

Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), gönüllü aşı yaptıranların verilerini en az iki ay boyunca gözden geçirmeli bunun yanı sıra çocuklar, yaşlılar ve ırksal açıdan farklı olanlarda aşının güvenliğini onaylamalıdır. Ancak sürecin aciliyeti göz önüne alındığında, COVID-19'a karşı ilk Amerikan aşısının hazır hale gelmesi haftalar alabilir.

Pfizer ilaç firmasının başvurusu FDA ile resmileştirilmiş olup Aralık ayında öncelikli olarak değerlendirilmesi ve onaylanması bekleniyor. Gerekli iki aşı dozundan ilki Aralık ortası ve sonu arasında hazır olacak.

Pfizer CEO'su Albert Bourla, Amerika Birleşik Devletleri’nde pandemiden dolayı çeyrek milyon ölüm olduğunu, 200.000 vaka ve bir günde olenlerin sayısının 2.000’i aşmasının ardından kaybedilecek zaman olmadığını hatırlattı.

Pfizer CEO’su Bourla, dünya çapında COVID-19 vakalarının sayısında endişe verici artışlar görmeye devam ettiğimiz bu günlerde güvenli ve etkili bir aşı sağlama çalışmalarımız, bundan daha acil olamazdı. Amerika’ya yapmış olduğumuz başvuru COVID-19 aşısını tüm dünyaya ulaştırmak için kritik bir önem taşıyor diye belirtti.

Pfizer ve Almanya'dan BioNTech, vakalardaki artışın en yüksek noktasına ulaşmış olabileceği Avustralya, Kanada, Japonya, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği'ndeki ilaç düzenleyicilerle aşı onay süreçlerini ilerletmek için paralel olarak çalıştıklarını söyledi.

Mesajcı RNA teknolojisini sağlayan BioNTech'in CEO’su Uğur Şahin, Almanya'da, Avrupa'nın kalbinde yer alan bir şirket olarak, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile olan etkileşimlerimiz özellikle önemliydi ve devam eden inceleme sürecinin bir parçası olarak onlara veri sağlamaya devam ediyoruz açıklamasında bulundu.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU