Türk pasaportu harçlarında yeni düzenlemeye gidildi. Altı aylık pasaport harcında iki, bir ve iki yıllık pasaport harcında ise bir euro indirim yapıldı. Üç ve 10 yıllık pasaport harç bedeli ise degişmedi. 18 yasından küçük çocuklar için düzenlenen beş yıllık pasaport bedeli 28 euro oldu.

Nüfus cüzdanı bedeli üç euro olarak kalırken, yeni nüfus cüzdanları verilmeye başlandıgında ücretin beş euro olacağı açıklandı. Aile cüzdanı bedeli 24 eurodan 22 euroya geriledi.

2018 Yurtdışında Yeni Kimlik Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?

Nüfus cüzdanları yerine çıkarılan yeni çipli kimlik kartları Türkiye’de dağıtılmaya başlandı. Ancak yeni kimlik kartlarını yurt dışında yaşayan vatandaşlar nasıl alacak? Yurt Dışında yaşayan gurbetçiler kimlik randevusu alacak mı? Yeni çipli kimlikler hangi adrese gönderilecek? Bu gibi soruların cevabını vermeye çalışacağız.

Yeni kimlik kartlarının dağıtılmaya başlanması ile merak edilen bir çok ayrıntı da belli olmaya başladı. Yeni kimlik kartlarının özellikleri yanında yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için getirmiş olduğu bir çok kolaylıkları aşağıda bahsedeceğiz.

Yurtdışında Yeni Kimlik Kartı Başvurusu:
Gurbetçiler yeni kimlik kartları için konsolosluklara müracaat edecektir. Bu başvuru işlemini konsolosluklara bizzat kendileri yapmak zorundadır. Başvuru aşamasında Türkiye’de olduğu gibi eski kimlik kartlarını yada kimliklerini resmi anlamda belirten fotoğraflı olan herhangi bir kimlik belgesi ibraz etmek zorundadır.

Yurtdışında Yeni Kimlik Kartı Randevusu Nasıl Alınacak?
Türkiye’de yaşayan vatandaşlar randevu almak zorunda iken, Yurtdışında yaşayan gurbetçiler herhangi bir randevu almak zorunda değildir. Bizzat yurtdışı temsilciliklerine giderek müracaatlarını yapmaları yeterlidir.

Yeni Kimlikler Ne Zaman Teslim Edilecek?
Yeni kimlikler için konsolosluğa müracaat ettikten sonra yaklaşık 15 yada 20 gün içinde aynı konsolosluğa kimlik kartlarınız gönderilecektir. Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımızın yeni kimlik kartları adreslerine gönderilirken, yurtdışında yaşayan kişilerin kimlik kartları konsolosluklarda teslim edilecektir.

Yeni Kimlikler Pasaport Yerine Geçecek
Çipli kimlik kartlarının üretilmesi ile birlikte basında bu kartların bir çok özelliği yazılıp çizilmeye başlandı. Bu haberlerden bazıları yeni kimliklerin pasaport yerine de kullanılacak olmasıydı. Bu haberler doğru olmakla birlikte biraz yanıltıcıydı.

T.C. Kimlik Kartları eski kimliklerden farklı olarak çipli olarak üretilmiştir. Çipli kartların özelliği teknolojik alt yapısında bir çok gizli bilgiyi de barındıracak olmasıdır. Bu çipler sayesinde herhangi bir kamusal işlemde şahsa ait kimlik tespiti hemen yapılacaktır.

Bu durumda vizesiz dolaşım olan ülkelerde bu kimlik kartları direk pasaport yerine kullanılacaktır.

Yeni Kimlikler Hangi Ülkelerde Pasaport Yerine Geçecek?
Çipli kimlik kartları vizesiz dolaşım olan ülkelerde pasaport yerine geçerek kolay dolaşım imkanı sağlayacaktır. Gürcistan, Bosna Hersek, Arnavutluk vs. gibi birçok ülkede bu kartlar ile serbestçe seyahat edebileceksiniz.

Yeni kimlik ücreti ne kadar?
Yeni kimlik ücreti 16 TL'dir. Kayıp için ödenecek ücret 31 TL'dir. Yurtiçi ve yurtdışı fiyatları bu şekildedir.

Almanya’da Yeni Kimlik Kartları Ne Zaman Dağıtılacak?
Henüz yeni Türkiye’de dağıtılmaya başlanan yeni kimlik kartları Almanya’da yaşayan vatandaşlarımız için dağıtılmaya başlandı.

Bunun yanında diğer ülkelerde süreç içerisinde dağıtılmaya başlayacaktır. Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya, İngiltere, Danimarka, Yunanistan, Belçika, İsveç, İtalya, İsviçre,Norveç, Romanya, Bulgaristan, Azerbeycan, Kuzey Kıbrıs,Suudi Arabistan, Rusya, Libya, ABD(Amerika), Kanada, Avusturalya, İran, Finlandiya