Kabine ve muhalefet partileri arasında varılan anlaşma gereğince sağlık ve bakım alanında 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yasa ile ilgili şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Özellikle bu alanda sorumluluğun belediyelere devredilmesi ile değişen sistem birçok kişiyi mağdur etti.

Daha önce Sosyal Destek Yasası (WMO) uyarınca daha uzun saatler evde bakım hizmeti alan vatandaşların bu hizmetlerinde kesinti yapıldı. Enschede belediyesi ile ilgili hizmet saatleri kesilen yaşlılar ve engelli vatandaşların şikayetlerini incelemeye alan Ulusal Ombudsman, Hollanda’da bu alanda bir ilke de imza atmış oldu.  

Volkskrant gazetesinin bu günkü sayısında konu ile ilgili yer alan haberde Sociaal Hart Enschede sivil toplum kuruluşunun Ulusal Ombudsman’a başvuru yaparak konunun incelenmesini istediğini yazdı. Kuruluşun başkanı René Beunders “bize yüzlerce şikayet geldi. İnsanlar bu konuda çok kızgın ve evlerinin temizlenmemesinden dolayı da utanç içinde yaşıyor” ifadesini kullandı.

Beunders’a göre Enschede belediyesi evde temizlik hizmeti verilen kişilerin bü-yük çoğunluğu ile birebir görüşme yapmadan sadece kağıt üzerindeki bilgileri değerlendirerek temizlik saatlerinde kesintiye gitti. Ancak Sağlıktan sorumlu Devlet Sekreteri Martin van Rijn daha önce yaptığı bir açıklamada, derinlemesine araştırma yapılmadan kimsenin yardım saatinin kesilemeyeceğini vurgulamıştı.

Habere göre Ulusal Ombudsman bu sorunların görüşüleceği konuşma saatleri organize edecek. Bu sayede yardımı kesilen kişilere de söz verilmiş olacak ve onların sorunlarını birebir dinleyebilecek. Ombudsman sözcüsü de 1 Ocak’tan itibaren WMO hakkında onlarca şikayet aldıklarını belirtirken, “Öncelikle belediye ile vatandaşlar arasında bir görüşme oluşturmaya bakacağız. İlk kez Enschede’den toplu olarak bir şikayet geldi” ifadesini kullandı.

SONHABER.EU