Ulusal Ombudsman Reinier van Zutphen, Kişiye Özel Bakım Ödeneği konusunda yaptığı araştırmayı tamamladı. Van Zutphen, hükümetin başka konularda olduğu gibi yeni yürürlüğe giren pgb yasasında da sınıfta kaldığını belirtti.

Bugün araştırmasının sonucu olan raporu yayımlayan Ulusal Ombudsman Reinier van Zutphen, hükümetin diğer yanlışlarında olduğu gibi bu yanlışından da bir şeyler öğrenmediğini “sonuçta yine ödeyen halk oluyor” dedi.

Bu ilk değil

Pgb’nin hükümet tarafından uygulanmaya başlanan köklü değişikliklerle birlikte birçok sorunun yaşanmasını ilk örneği olmadığını belirten van Zutphen, yanlış yapılmasının nedenlerini şu şekilde tarif etti:
* Durumun yasalarla belirlenmesinde geç kalındı, bu nedenle belediyeler ve Bakım Merkezlerinin hazırlık yapması için zaman daraldı
* Bakanlık ve Sosyal Sigortalar kurumlarının kendi görevleri, birbirine karşı olan sorumlulukları vbe üçüncü partilere karşı sorumlulukları netleşmedi,
* Bakanlık tüm proje üzerinde sıkı bir denetim yapamadı.

Çözülmemiş sorunlar

Bilindiği üzere pgb ile ilgili yasa bu yıl 1 Ocak tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Bu tarihten önce tüm pgb alıcıları gerekli olan bürokratik işlemleri kendileri hallediyordu ancak sistem sahtekarlığa da açık veriyordu.

Bunu önlemek isteyen hükümet pgb ödeneklilere direk olarak ödeme yapmayı iptal ederek ayrılan bütçeyi Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SVB) aktardı ve bu bütçenin denetimini kuruma bıraktı. SVB’de elde tuttuğu bütçeyi kişiye değil bakım hizmeti veren kişi veya kurumlara ödedi.

Bu prosedür değişikliği birçok sorunu da beraberinde getirdi. birçok vakada ödemeler çok gecikti veya hiç ödenmedi. Formlarda en ufak bir yanlışlık paranın bloke olmasına neden oldu. Ombudsman’a göre sistemdeki bu yanlış bu güne kadar düzeltilmiş değil. Van Zutphen bunun yanında Bakanlığın da sorunların çözümleri hakkında yeterli cevapları olmadığını düşündüğünü vurguladı.

Van Rijn yanlışları tanıdı!

Sağlıktan sorumlu Devlet Sekreteri Martin van Rijn, bu raporla ilgili yaptığı açıklamada bu sorunları tanıdığını belirtirken, sistemin en kısa zamanda düzeltilmesine çalışacağını dile getirdi. Van Rijn, belediyelerin ellerindeki bilgiyi 1 Ekim’den önce kendisine ileteceğini ancak bazı belediyelerin bu zamana yetişemeyeceğini dile getirdi.

© SONHABER.NL