Foto: Nidarotterdam.nl

NİDA Rotterdam’ın Schuttersveldda düzenlenen başarılı yardım kampanyası sonrasında mülteciler için Wijkkeuken op Zuid’da kermes düzenledi. Yaptığı konuşmada liste başı Nourdin El Ouali ‘Devletin tercih ettiği basit barınmada(sobere opvang), cömert Rotterdamlıların daha geniş barınmadan yana olduğunu’ ifade etti.

NIDA: MÜLTECİLER İÇİN DÜZENLENEN YARDIM KAMPANYALARINA YEREL POLITIKA ŞART

NIDA Rotterdam belediye meclisine mülteciler için düzenlenen yardım kampanyalarının daha düzenli gerçekleşmesi için yazılı önerge sundu. Önergenin içerisinde belediyenin koordinasyonu daha düzgün sağlaması ve kolaylık sağlanması talep edildi.

Cömert Rotterdamlılar
NİDA Rotterdamın düzenlediği yardım kampanyasından edindiği tecrübeden yola çıkarak sunduğu yazılı önergede facebooktaki bir çağrının bütün acil ihtiyaçların 24 saat gibi kısa bir sürede cömert Rotterdamlılar tarafından temin edildiği ifade edildi. Çağrı neticesinde kuaför ve doğum uzmanlarınında gönüllü olarak üzerine düşen görevleri yapmak için hazır olduklaklarını belirten NİDA, acil barınak görevlilerin ilk aşamada yardımları red ettikleri ama daha sonrasında görevlilerinde yapılan yardımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yardım kampanyaları devletin sunduğu basit barınma’yı destekliyor
Devletin sunduğu konaklama ve gıda (sobere opvang) yardımının yetersiz kalıyor. Cömert Rotterdamlılar tarafından düzenlenen yardım kampanyaları ise mülteciler için önemli bir ek destek olabileceğini bu konuda hükümetin koordinasyon ve kolaylık sağlamasının şart olduğunun altı çizildi.

Mülteciler, hizmet görevlileri ve Rotterdammerlılar dezavantajda
Rotterdammerlılar, mülteciler ve acil barınaklarda hizmet veren görevlilerin yardım kampanyalarında devlet desteğinin (koordine ve kolaylık bakımından) hissetmeleri halinde çalışmaların daha faydalı ve başarılı geçeceği yazılı önergede dile getirildi. Edinilen tecrübelerde devlet desteğinin yeterli düzeyde olmadığı NİDA Rotterdam tarafından tespit edilmiştir. Bu durumdan gerek cömert Rotterdamlılar gerekse mülteci ve acil barınak görevlilerin dezavantajda olduğu yazılı önergeye dahil edildi.

Yazılı önergeye Rotterdam belediye başkanı Aboutaleb tarafından cevap fazla gecikmedi. Aboutaleb cevabında NİDA’yla hemfikir olduğunu ve faydalı ve başarılı bir yardım kampanyasında devletin rolünün önemli olduğunu dile getirdi. Aboutaleb bu konuda COA (bakanlığa bağlı mültecilerin barınmasından sorumlu daire) ile gerekli görüşmelerin yapılacağı sözü verdi.