Yüksek Mahkeme Baş Danışmanı tarafından mahkemeye gönderilen tavsiyede, maliyede görevli iki memurun, kaçak birikim ihbarı yapan muhbirlerin isimlerini açıklamaya mecbur olmadığını vurguladı.

2002 yılından bu yana özellikle yurtdışında kaçak olarak birikim yapan kişilerin peşine düşen Vergi Dairesi, şuana kadar vergi borcu ve verilen cezalarla birlikte 1,6 milyar euro geri topladı.

Yaklaşık 34 bin kişi kendi isteğiyle kaçak birikimlerini vergi dairesine beyan etti. Ancak bunların yanında birikimini gizli tutmaya devam eden ve çevresinden bazı kişilerce ihbar edilerek ortaya çıkartılanlar da bulunmakta.

Arnhem Mahkemesinde bakılan bir dava bu muhbir isimleri üzerine düğümlendi. Mahkeme vergi memurlarının ihbar yapan muhbirin isminin açıklanmasını istedi ancak Yüksek Mahkeme Baş Danışmanı tam da bunun tersi bir tavsiyede bulundu.

Yapılan tavsiyede memurların muhbir isimlerini açıklamasına gerek olmadığı belirtilirken, temyiz başvurusunun şahitler (bu davada memurlar) tarafından değil dava ve davacı tarafından yapılabileceğini belirtti.

Öte yandan Vergi Dairesinin muhbirlerin ismini açıklaması halinde potansiyel muhbirlerin önünün kesileceği ve bu kişilerin çekineceğine dikkat çekildi.

Bu tavsiye bakanlığa da yaradı

Yüksek Mahkeme Baş Danışmanının verdiği bu tavsiyeden dolayı memnuniyet duyulduğunu belirten Maliye Bakanlığı, aynı tavsiyenin geçen yıl kasım ayında Arnhem-Leeuwaarden mahkemesi başkanının bakanlığa karşı vermiş olduğu beyanname için de geçerli olacağını belirtti. Bakanlık geçen yılki davada kendi memurlarının muhbir isimlerini veremeyeceği konusunda baskı yapmıştı.

© SONHABER.NL