RAMALLAH (AA) - İsrail'in idari tutukluluk kararını protesto için 49 gündür açlık grevindeki Bilal Kayid ile dayanışma amacıyla açlık grevi başlatanların sayısının 100'e çıktığı bildirildi.

Filistin Yasama Konseyi'nde milletvekili Halide Cerrar, Ramallah'ın kent merkezindeki Yasir Arafat kavşağında açılan "açlık grevindeki Filistinli tutuklularla dayanışma" çadırında düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in idari tutukluluk kararını protesto için uzun süredir açlık grevini sürdüren Kayid'e destek vermek amacıyla dün aralarında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Genel Sekreteri Ahmed Sadat'ın da bulunduğu 60 kişinin açlık grevine başladığını belirtti.

Bugün itibariyle açlık grevinde olan FHKC mensubu Filistinli tutukluların sayısının 100'e çıktığını dile getiren Cerrar, Kayid'e destek vermek üzere yakında tutuklu bir grubun daha açlık grevine başlayacağını aktardı.

Kayid'in 49 gündür açlık grevine devam ettiğini ve dolayısıyla kendisinin sağlık durumdan endişe ettiklerini kaydeden Cerrar, "Çok zayıflayan ve bulantısı olan Kayid'in sağlık durumu çok ciddi. Hemen serbest bırakılmak isteyen Kayid, işgalcilerle her türlü iş birliğini reddediyor. Kayid'in tutukluluğu sürdüğü müddetçe FHKC mensubu tüm tutuklular açlık grevine başlayacaklar." dedi.

İsrail'in Filistinli tutuklulara karşı uygulamalarını ağırlaştırdığını aktaran Cerrar, "Filistinli tutuklular tek kişilik hücrelere konuluyor ve aile ziyaretlerine izin vermiyor. Tutuklulara yardım etmek amacıyla dışarıdan bazı etkinlikler var ve söz konusu tutuklular için hem halk hem de resmi makamlar acilen harekete geçmelidir." diye konuştu.

Açlık grevindeki tutuklu Kayid'in ailesini kabul eden Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah'ın da "Açlık grevindeki tutukluların serbest bırakılması için uluslararası kurumların yanı sıra tüm büyükelçilik ve konsoloslukların İsrail'e baskı yapmalarını istiyoruz. Filistinli tüm tutuklular serbest bırakılmadığı müddetçe Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve hükümetimiz, İsrail ile hiçbir barış anlaşmasını yapmayacak." ifadelerini kullandığı kaydedildi.

İsrail mahkemesi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu Kayid'in 15 yıl süren mahkumiyetinin sona ermesinin ardından durumunun idari tutukluluğa çevrilmesine karar vermişti. Kayid, söz konusu karara tepki olarak açlık grevine başlamıştı.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında dahi bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.