Sevgili okurlar,

Daha önceki yazılarımda başınıza gelebilecek herhangi bir kaza sonucunda genel olarak izlemeniz gereken yollar ve trafik kazası sonrası maddi ve manevi tazminat haklarınız hakkında kısaca bilgi vermiştim.

Bu yazımda ise iş/işyeri kazasının tanımı ile kaza sonrası maddi ve manevi haklarınız hakkında genel olarak bilgi vermeye çalışacağım.

İş/İş yeri kazası nedir?

İş yerinde meydana gelen ve işçiyi bedensel, fiziksel veya ruhsal yönden etkileyen olaya iş kazası denir. İşyeri dışında işverenin işini sürdürürken yada sorumlu amir veya yöneticinin izniyle işyeri dışında bağlı olduğunuz şirkete veya kuruma ait işleri idame ettirirken de yaşayacağınız kazalar iş kazası kapsamına dahil edilmektedir. 

İş kazası tazminatı nedir?

İşçinin iş ilişkisi nedeniyle çalışırken başına gelen bir kaza sonucu yaralanması veya ölmesi durumunda, işçinin veya yakınları ve mirasçıları tarafından açılan maddi ve manevi tazminata iş kazası tazminatı (Letselschade vergoeding) denir.

Yaralanmalı iş kazalarında işçinin maddi ve manevi hakları nelerdir?

İşçinin iş ilişkisi nedeniyle çalışırken başına gelen bir kaza sonucu fiziksel yaralanma veya ruhsal yönden etkilenme meydana gelmişse ve bu etkenler iş kazası ile bağlantılı ise işçinin maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı doğar. 

İşçi yaşadığı bir kaza sonucu, işini kaybetme yada hastalık ödeneğine girme (Ziektewet uitkering) veya gelir kaybı yaşama gibi risklerle karşı karşıya kalacağı gibi sağlık giderleri, kaza sonrası ekstra giderler vb gibi etkenlerle de karşılacaktır. Maddi yönden yıpranan işçi, kaza sonrasında duymuş olduğu acı, üzüntü ve keder gibi faktörler ile de manevi yönden daha çok baskı altına alınarak büyük bir çıkmazın içine girebilir. 

İşçi kaza sonrası, ev doktoru veya yetkili kimseler tarafından sağlığı açısından belirlenen plan dahilinde iyileşme sürecine girerken, hukuk süreci ise tamamen askıda kalıyor ve zamanında atılmayan adımlar ise daha sonra işçinin aleyhine olarak karşısına çıkıyor. 

Bizler Trias Legal ailesi olarak, burada devreye giriyor ve ücretsiz olarak yardımcı oluyoruz. Sizler sağlığınızla meşgul olurken, bizler sizin adınıza işvereniniz ve sigorta şirketleriyle sizlerin menfaati doğrultusunda görüşmelerimizi yapıyor ve hukuksal haklarınızı garanti altına alıyoruz. Kaza sonrası ödemek zorunda kaldığınız her türlü sağlık vb giderlerinizi, gelir kaybınız gibi zararlarınız karşılığında maddi tazminat, kaza sırasında ve sonrasında yaşadığınız üzüntü, acı ve keder nedeniyle de manevi tazminat (smarten geld) haklarınızın takipçisi oluyor ve dosyanızı sizlerin menfaati doğrultusunda kapatıyoruz.

Ölümlü kazalarda işçi yakınlarının maddi ve manevi hakları nelerdir?

İşçinin iş ilişkisi nedeniyle çalışırken başına gelen bir kaza sonucu ölüm meydana gelmişse, yakınları veya mirasçılarının maddi ve manevi tazminat talep etme hakları doğar. Ayrıca işçinin yaşarken maddi destekte bulunduğu kimseler, gördükleri desteği belgelemeleri halinde destekten yoksun kalma tazminatı da talep edebilirler. 

Hollanda'da en fazla iş kazası inşaat sektöründe meydana gelirken, ölümlü kazaların üçte biri bu sektörde oluşuyor. Hollanda'da 2018 yılında iş kazası nedeniyle 71 kişi, 2019 yılında ise 69 kişi yaşamını yitirmiştir. Unutmayın kaza geliyorum demez, her an herkesin başına her şey gelebilir. 

Trias Legal ailesi olarak kazasız bir iş yaşamı sürmenizi diliyor, yaklaşmakta olan Kurban Bayramı'nın tüm İslam alemine hayırlar getirmesini temenni ediyoruz. Okurlarımıza şimdiden hayırlı bayramlar diliyorum.

Yakup Terzi
Kaza Hukuku Uzmanı
CEO - Trias Legal

Trias Legal - Letselschade
Rotterdam Airportplein 22, 
3045 AP Rotterdam
Telefoon: 010 - 799 7040
Mobiel: 06 - 14 200 440
www.triaslegal.nl