Belediyenin gösterdiği yerde sömürgeciliğe ve ırkçılığa karşı bir manifesto açıklayan grup bununla yetinmeyerek heykelin inidirilmesini istedi. Göstericiler şehir meydanında bulunan heykele yürümek ve zarar vermek isteyince polis barikat kurarak engel oldu.

Gösteriye katılan Hollandalılar, Coen’un o dönemde ülkesine zenginlik ve refah getirdiğini ancak bunun binlerce insanın canına mal olduğunu dile getirdiler.

Daha sonra polise karşı havaifişekler ve mobilya parçaları atan gruba polis müdahale etti. Müdahale sırasında 12 kişi gözaltına alındı. O sırada Coen’un heykeli çevik kuvvet (ME) polisleri tarafından korumaya alındı.

Aynı anda ise, bir kaç yüz metre mesafede küçük bir grup tarafından heykele ve Coen’a sahip çıkmak için gösteri yapıldı. Bu grup ise bu gibi kişi ve heykellerin Hollanda’nın kültürü ve geçmişi olduğunu ifade ettiler.

Jan Pieterszoon Coen kimdir?

Jan Pieterszoon Coen 17. yüzyılın başlarında Güney Asya bölgesinde Hollanda’nın sömürgeci politikalarını uygulayan ve uzun bir süre bölge halkını ve devletlerini boyun eğdirmek için sürgün ve katliamlara imza atan bir validir.

Bugün Banda-Açe olarak bilinen ve nüfusunun büyük çoğunluğu Müslümanlardan oluşan bölgeyi idare etmiş ve her türlü zulüm ve baskı ile Hollanda’nın otoritesini icra etmiştir. Kaç kişinin yurdundan ve evinden olduğu, kaç bin kişinin öldürüldüğü asla bilinememiş ancak tarihe ve bölge halkının hafızasına bir zulüm abidesi olarak kazınmıştır. Coen; katliam, kölelik ve sürgün denilince akla ilk gelen isimlerden biridir.

Hollanda o dönemde, Hindistan, Çin, Endonezya ve bu ülkeler arasında kalan bölgede yetişen bütün ürünleri ve bunların ticaretini idare etmiş, bundan da ülkeye oldukça büyük bir maddi kazanç sağlanmıştır.


WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız
 

Habernet