Koronavirüs salgınının başladığı ilk aylarda Hollanda’da hükümet, sürekli test kapasitesinin yetersiz olduğunu ve herkese test yapılamayacağını söylerken, test konusunda onay almış laboratuvarlarda binlerce testin kullanılmadan kaldığı ortaya çıktı.

Yapılan bir araştırmaya göre, eğer daha fazla test yapılsaydı, virüsün bu kadar yayılması önlenebilirdi. Dolayısıyla bu da daha az hasta ve daha az ölüm anlamına gelecekti.

Nieuwsuur tarafından Hollanda genelinde bulunan ve RIVM (Devlet Çevre ve Halk Sağlığı Enstitüsü) tarafından onaylanmış 55 test laboratuvarına yöneltilen konuyla ilgili soruya 30 merkezden cevap geldi. Verilere göre, mart ayında test kapasitesinin sadece yarısını kullanan Hollanda’da bu oran nisanda %30 civarına düştü.

Ulusal teşhis zinciri koordinasyon ekibinden sonuçları değerlendiren Mikrobiyolog Edwin Boel; “kapasitenin çok altında testler yapıldığını ancak kabinenin yürüttüğü politika nedeniyle test merkezlerinin bile bunun farkında olmadığını” söyledi.

Sağlık sektörünü yönetenler sürekli test kapasitesinin yetersiz olduğunu söylerken, labotuvarlarda yeterli kapasite olduğunu herkes biliyordu. Ancak kimsenin aklına gidişata müdahale etmek gelmedi.

Bir sağlık sektörü uzmanı, virüsün yaşlı bakım evlerinde çalışan personele ve mahalle sağlık ekiplerine bulaştığı bilindiği halde bunlara test yapılmamasını skandal olarak nitelendirdi.

Sonuç olarak; az test yapılması daha çok ölüme sebep oldu. Ancak şu anda kimse bu ölümlere sebep olan ihmaller zincirini araştırmıyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız
 

Habernet