Bu tahmini, ülkenin demografik yapısını takip eden kurum olan NIDI açıkladı. NIDI, insanların yaşam beklentileri, doğumler ve göçmenlere dair verilerle ilgili bir kaç senaryo üzerinde çalışarak bu sonuca ulaştı.

Şu anda Hollanda işgücünün (çalışan kişiler) %26’lık kesimi göçmenlerden oluşuyor. Göçmenlerden kastın, çekirdek aileyi oluşturan birinci nesil anne ve babanın ikisinin de Hollanda dışında doğmuş olması veya ikinci nesil aileden anne ya da babanın birinin yurtdışı doğumlu olması anlaşılıyor.

Hollanda, temsilciler meclisi, 2050 yılında Hollanda halkının nasıl bir görünüme sahip olacağını ve işgücünün durumunun araştırılmasını istemesi üzerine bir rapor hazırlandı.

CBS tarafından yapılan son tahminlere göre, ülke nüfusunun şu an 17,4 milyon olduğu ve 2050’de 19,3 milyon olacağının beklendiği belirtilmişti. NIDI ise bu nüfusa ulaşılması için göçmenlerin sayısının ve doğum oranlarının etkili olacağını, çocuk sayısı ve yaşam standartlarına göre bu artışın daha yüksek olmasının mümkün olduğu gibi, tersi bir durumda da daha az olmasının beklenmesi gerektiğini belirtti.

30 yıl sonra Hollanda’nın tam olarak nasıl bir ülke olacağını kesin olarak kimse bilmiyor. Ne kadar göçmen geleceği, ne kadarının ülkede kalacağı bilinmediği gibi, doğum ve ölüm oranlarının nasıl bir seyir izleyeceği de bilinmeyenler arasında.

Şu an Hollanda’da bulunan göçmenlerin yarısına yakını, klasik göçmen ülkeler olarak adlandırılan, Fas, Türkiye, Endonezya, Surinam ve Hollanda Antiller’inden geliyor. 2050’de bu oranın %25’e düşmesi bekleniyor.

Yine rapora göre, Hollanda’da yaşlanmanın da artması bekleniyor. Geçen yıl sonunda 65 yaş üstü Hollandalıların sayısı 3,4 milyon kişi iken, 2050’de 4,8 milyon olması bekleniyor. NIDI, özellikle 80 yaş üstü nüfusta bu artışın yaşanacağını tahmin ediyor ve bunları “çifte ihtiyarlık” gibi bir tamlama ile isimlendiriyor.

Şu an sayıları 800 bin civarında olan bu çifte ihtiyarların sayısının 2050’de 1,5 milyon olacağı hatta hayat standartlarının yükselmeye devam etmesi halinde, bu sayının 2,5 milyona da ulaşabileceği tahmin ediliyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız
©SONHABER.EU