Yaşanan koronavirüs salgını sonucu bir çok işyeri ya kapandı ya da yarı zamanlı çalışmaya geçti ve bu süreci hükümetin sağladığı ekonomik destekle atlatmaya çalışıyor. Çalışanlarının maaşlarını zorlukla ödeyen işyeri sahiplerinin kapısında şimdi de tatil parası (vakantiegeld) krizi var.

Çalışanlarsa düşen maaşları ve zorlaşan hayat şartları sebebiyle az da olsa bir ekonomik rahatlama için tatil paralarının gelmesini bekliyorlardı. Ancak maaşları destekle ödeyen işyerlerinin yaklaşık yarım milyon çalışanına tatil parasını ödemek istemedikleri ya da taksitle ödemeyi planladıkları ortaya çıktı.

CNV sendika birliğine yapılan 1700 civarında başvuru sonucu gündeme gelen tatil parası sorununu çözmek için bir tatil parası bildirme noktası (Meldpunt Vakantiegeld) açıldı.

Buraya yapılan başvurulara göre şu ana kadar çalışanların %8’inin hiç tatil parası alamayacağı, %11’inin ise alacak mı almayacak mı, alacaksa nasıl alacağını bilmediği anlaşıldı.

Hükümet işyerlerine verdiği destekte özellikle tatil parası ve emeklilik primlerinin ödenmesine dikkat edilmesini istemişti. Bunu dikkate alan sendikalar tatil parası alamayan herkesi kendilerine başvurmaya ve gerekli hukuki adımları atmaya çağırıyor.

Aynı zamanda sendika maaş ya da tatil paralarından vazgeçmeleri gibi bir istekle karşılaşan ve aksi halde işten atılma riski taşıyan çalışanları da uyardı; “Bu durumu gerçekten başka bir yol olmadığında kabul edin ve bunun işten atılmanız durumunda alacağınız işsizlik parasını da etkileyeceğini unutmayın.”

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız

Haber: Ufuk