1 Ocak 2021'den itibaren yürürlüğe gürecek olan dil ve uyum sınavı daha önce Hollanda’ya gelen Türk vatandaşları için geçerli olmayacak.

Avrupa Birliği (AB) dışından Hollanda'da yaşamak isteyen herkes 2007 yılından bu yana dil ve uyum sınavına girmek zorunda. Ancak, Ankara Antlaşmasının 9'uncu maddesi (eşitlik ilkesi) ve Ortaklık Konsey Kararı 1/80, 13'üncü maddesine göre, Türkler için dil ve uyum sınavını zorunlu hale getirilmesini yasaklamaktadır. Hollanda'nın aile birleşimindeki en büyük engel olan 'yurtdışı dil ve uyum sınavı' 2011 tarihinden itibaren Türk vatandaşları için kaldırılmıştı. 

Hollanda Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Wouter Koolmees Ankara antlaşmasına rağmen Türkler için dil ve uyum sınavı tekrar zorunlu olacağını, Hollanda’ya yeni gelen Türklere kalıcı oturma izni ancak uyum sınavını geçmeleri halinde verileceği söyledi.

Bakan Koolmees, son yıllarda Hollanda'ya sığınma talebinde bulunan Türklerin sayısında artış gözüktüğünü, yeni gelenler bir an önce Hollandaca konuşabilmeli ve iş bulup çalışması gerektiğini de sözlerine ekledi.

2011 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarına dil ve uyum sınavı kaldırılmıştı

AB ülkeleri arasında ilk olarak Hollanda, 15 Mart 2006 tarihinde, yurtdışından Hollanda'ya gelmek isteyen yabancılar için 'dil ve uyum' sınavını getirmişti.

Ankara Antlaşmasının 9'uncu maddesi (eşitlik ilkesi) ve Ortaklık Konsey Kararı 1/80, 13'üncü maddesine göre, Türkler için dil ve uyum sınavını zorunlu hale getirilmesini yasaklamaktadır.

Hollanda'da dil ve uyum sınavı  2011 tarihinden itibaren Türk vatandaşları için kaldırılmıştı.

Koalisyon ortakları Demokratlar 66 (D66) ile Hıristiyan Demokrat (CDA) Partisi 2019 yılında sürekli baskı yaparak Türkler için yeniden dil ve uyum sınavını zorunlu hale getirmek istemeleri hükümeti harekete geçirdi.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!
©SONHABER.EU