Sosyal Kültürel Planlama ofisi (SCP) tarafından yapılan araştırmada Türk ve Faslı gençlerin İŞİD ile ilgili görüşleri incelendi.

Daha önce Sosyal İşler e Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan araştırmada sözde Türk gençlerinin çoğunun İŞİD'i desteklediği iddia edilmişti. Ancak kaynağı net olmayan araştırmanın Türk toplumu tarafından kabul görmemesi ve tepki vermesinin ardından sözde araştırma sonucunun gerçeği yansıtmadığı kabul edilmişti.

Son olarak Paris'te gerçekleşen terör saldırısının Avrupa'da doğup büyüyen Müslüman gençler tarafından düzenlenmesinden yola çıkan SCP, Müslüman gençlerin Hollanda toplumundaki yerini ele aldığını belirtti. Özellikle son dönemlerde İŞİD'in gündemde olmasından dolayı Faslı ve Türk gençlerinin terör örgütü ile ilgili görüşlerini sordu. Araştırmaya göre, ankete katılan yaklaşık 3 bin Müslüman gencin yüzde 90'ının İŞİD terör örgütüne ilgi duymadığı ve terör eylemlerini desteklemedikleri kesin olarak netleşmiş oldu.

Araştırmada, Hollanda'da yaşayan Müslüman gençlerinin kendilerini Hollanda toplumu tarafından dışlanmış hissettikleri ortaya çıktı. SCP hazırladığı raporda, Müslüman gençlerin genellikle kendi vatandaşlarıyla arkadaşlık ettiği ve kendi toplumlarının dışına çıkmadıkları görülüyor.

Araştırmadan çıkan sonuçtan yola çıkıldığında bugüne kadar hep yabancıların entegre olmadığı konusunda eleştirilen toplumların aslında Hollandalılar tarafından kabul görmediği ve dışlandıklarından dolayı Hollanda toplumunda yer alamadıkları açıkca görülüyor.

SONHABER.EU