Yeni paketin süresi 3 ay olarak belirlendi. İlk pakette verilen ve daha önce ikinci pakette olmayacağı söylenen maddi destek ise devam ediyor.

Sosyal işler bakanı Wouter Koolmees, Maliye bakanı Wopke Hoekstra ve Ekonomi bakanı Eric Wiebes tarafından açıklanan yeni pakete göre; işyerlerine verilen maaş desteği devam edecek (NOW), ilk pakette olduğu gibi bir kereye mahsus 4.000 euro nakit desteği verilecek (TOGS) ve personeli olmayan tek kişilik işletmelere (zzp) işsizlik ödeneği verilecek (TOZO).

Bakanlara göre, krizle ilgili olarak normalde beklenen sürecin bir V şeklinde sürmesi idi. Ancak kriz V şeklinde devam etmedi, yani dip noktayı bulunca yukarı yönelik bir ekonomik hareketlenme yaşanamadı. Bunun da sebebi devam eden salgın oldu. Böylece planlanandan daha farklı bir ikinci destek paketi kaçınılmaz hale geldi.

Bakanlar açıklamalarında, devlet desteği ile şirketlerin ayakta kalmasını sağlamak istediklerini ancak bunun uzun süre devam edemeyeceğini de özellikle vurguladılar.

Paketin mali büyüklüğünün 13 milyar euro olduğu ve yaşanan krizin ağırlığının bu miktardan da anlaşılacağı belirtilen açıklamada, 2021 bütçesi yapılırken bu destek paketlerinin yansımalarının ortaya çıkacağına vurgu yapıldı.

İkinci paket içeriğinde bulunan ve işçi çıkarmaya ceza getiren müeyyide kaldırıldı. Yani şirketler isterlerse personel çıkarabilecekler. Bu da toplu işten çıkarmaların olabileceği korkusuna sebep oluyor. Sendikalar bu konuyu özel olarak takip ediyor ve işverenlerle görüşmeler yapıyorlar.

Hükümetten destek alacak olan şirketlerin her türlü teşvik primi, bonus ve ekstra ödemeler yapmaları yasaklandı. Ayrıca bu süreçte, tamamen iş bırakan ya da daha az çalışan işçilerin eğitilmeleri istendi.

Şirketlere verilen maaş desteği paketin en büyük kısmını temsil ediyor ve bu miktar 10 milyar euro ediyor. Yine ciroları %30’dan fazla düşen şirketlere bir kereye mahsus 20.000 euroluk destek hakkı getirildi ve bunun da paketteki büyüklüğü 1 milyar euro oldu.

Personeli olmayan tek kişilik şirketlere ayrılan miktar ise 1,3 milyar euro olarak tespit edilirken, bu gruba ilk paketten farklı olarak eşlerin gelirleri de hesap edilerek destek verilecek.

Bütün dünyayı saran ekonomik krizin ne kadar süreceği ve hükümetlerin daha ne kadar desteklerle ekonomileri ayakta tutabilecekleri bilinmiyor. Ancak her ülke kendi gücü oranında işverenlere mali destek vererek süreci en az kayıpla atlatmaya çalışıyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız

Haber: Habernet