Hollanda Gıda ve ve Tüketim Malı Güvenliği Kurumu NVWA dondurulmuş sebzelerde sağlığı tehdit eden Listeria monocytogenes bakterisi tespit edildiğini bildirdi.

Sebzelerin Macaristan'da bir fabrikadan ital edildiği ve Greenyard tarafından üretildiği bilgisi paylaşıldı. NVWA, ürünleri stoklarında bulunduran firmaların acilen uyarı bildirileri yayımlaması ve satışları durdurması gerektiğini belirtti. Bakterili sebzelerin çeşitli ürünlerde kullanıldığı ve dondurulmuş sebze olarak satışa sundulduğu aktarılıyor. Ürünlerin incelenmesine devam edildiği açıklandı.

2015 yılından bu yana Avrupa'da 47 kişi dondurulmuş sebzeler nedeniyle sağlık sorunları yaşadı ve bu kişilerden 9'u hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden kişilerin Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Birleşik Krallık ve İsveç'ten olduğu bildirildi.

Yetkililer bakterinin bulaşıcı olma şansının çok düşük olduğunu, sağlıklı insanlarda sorunlara neden olmadığını, ancak bebek, yaşlı ve zaten sağlık sorunları yaşayan kişiler için riskli olduğunu söyledi.

Bakterinin mide-barsak enfeksiyonu, kan zehirlenmesi, menenjit ve hamilelerde düşük ve erken doğuma neden olabileceği belirtildi.

NVWA son olarak önümüzdeki günlerde bakterili sebzelerle ilgili yeni uyarı bildirlerinin yayımlanabileceğini belirterek, takipte kalınması yönünde tavsiyede bulundu.

SONHABER.EU