Sağlık bakanı de Jonge tarafından temsilciler meclisine gönderilen mektupta, kabinenin yasayı mümkün olan en kısa sürede meclise getirmeyi planladığı ancak titiz bir çalışma ve inceleme gerektirdiğinden dolayı 1 temmuza yetişmeyeceği bildirildi.

Yasa tasarısı, koronavirüs salgını döneminde acil durumlar nedeniyle yapılan düzenlemelere hukuki bir arka plan sağlamak amacıyla hazırlanmıştı. Ancak muhalefetten, hükümete anayasanın verdiği yetkilerin üstünde bir güç verdiği eleştirisi almıştı. Bu yüzden de yasanın daha sıkı inceleneceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Bakan de Jonge, tasarının eleştiri alan yönlerinin netleştirilerek daha iyi hale getirildiğini ve danıştaya sunulduğunu da ekledi. Ayrıca acil durum düzenlemelerinin geçici ve yetersiz olduğuna da dikkat çeken bakan, korona yasasının bunu değiştireceğini umduğunu söyledi.

Danıştay korona kanununu yeniden düzenlemesini istedi

Hollanda’da hükümet ve halk arasındaki hukuki sorunlara da bakan, aynı zamanda çıkarılan kanunların anayasaya uygunluğunu denetleyen danıştay konumundaki Raad van State, geçici korona kanunu hakkında olumsuz görüş bildirerek kabinenin bu yasayı yeniden görüşmesini ve düzenlemesini istedi.

Sağlık bakanı de Jonge’un bugün temsilciler meclisine gönderdiği mektupta belirttiği düzenleme ve iyileştirmelerin yeterli olmadığı ortaya çıktı.

Bilinen adıyla “Tijdelijke wet Covid-19” halen yürürlükte olan ancak hukuki dayanağı bulunmayan kural ve yasaklar için geçici bir yasa olarak hazırlanmıştı. Ancak bir çok hukukçu ve avukat yasaya karşı çıkmış ve kabinenin aşırı güç elde ettiğini ve anayayasa uygun olmadığını iddia etmişlerdi.

Danıştayın (Raad van State) hükümete yaptığı tavsiyeler kamuya açıklanmıyor ancak yasada bulunan ve hükümete yasayı kolaylıkla uzatma yetkisi veren maddenin mahkeme tarafından kabul edilemez bulunduğu tahmin ediliyor.

Askıya alınan yasa teklifi;

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız

Habernet