Hollanda vatandaşlığına geçme süresinin 5’ten 7 yıla çıkarılmasını öngören yasa tasarısı yakında İkinci Meclis’te oylanacak. Hollanda vatandaşlığına geçme süresinin uzatılmasına karşı çıkan Hollanda’da Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT) Başkanı Emre Ünver, İkinci Meclis Güvenlik ve Adalet Daimi Komisyonu Üyelerine bir mektup gönderdi.

Son yıllarda art arda vatandaşlık hakkını kısıtlayıcı uygulamalar getirildiği belirtilen mektupta, bu şekilde Hollanda vatandaşlığına geçişin zaten zor olduğu hatırlatıldı. Bu kapsamda uyum sınavını başarı ile tamamlama koşulu, yüksek harç bedeli ve birinci vatandaşlıktan çıkma zorunluluğunun genişletilmesi uygulamaları örnek gösterildi.

Kısıtlayıcı uygulamalar sonucunda Hollanda vatandaşlığına geçen yabancıların sayısında son yıllarda ciddi düşüşler oldu. Giderek daha az sayıda yabancının Hollanda vatandaşlığına geçmesi nedeni ile Hollanda vatandaşı olmayan yabancıların sayısı bir milyona yaklaşmış bulunuyor.

IOT’ye göre bu gelişme Hollanda’da toplumsal dengelerin sarsılmasına yol açabilir. Çünkü bu ülkede yaşayan, çalışarak vergi ödeyen insanlar, bu verginin nasıl harcanacağı konusunda söz sahibi değiller. Yasalara uymak zorundalar, ama bu yasaları onaylayan milletvekillerini seçme hakkında sahip değiller. Devlet bu insanlardan vatandaşlık sorumluluğu bekliyor, ama insanlar vatandaşlığın en temel haklarından, seçim hakkından yoksunlar.