Kuzey Avrupa ülkesi Hollanda Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) sonra dünyanın en büyük ikinci tarım ürünleri ihraç eden ülke konumunda.

Hollanda İstatistik Kurumu ve Wageningen Üniversitesi Ekonomik Araştırma Merkezi'nin verilerine göre Hollanda geçen yıl 94,5 milyar euroluk tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdi.

Hollanda'nın dünyaya sattığı ürünlerin başında gıda ürünleri ile çiçek soğanı ve bitkiler yer alıyor. Resmi rakamlara göre, Hollanda'nın 2019 yılında en fazla ihraç ettiği altı ürün şöyle sıralanıyor:

Çiçek soğanı ve süs bitkileri: 9,5 milyar euro

Et ve et ürünleri : 8,8 milyar euro

Süt ürünleri ve yumurta: 8,6 milyar euro

Sebze : 7,3 milyar euro

Meyve : 6,2 milyar euro

İçecek : 5,8 milyar euro

Yaş sebze ve meyvenin yanı sıra, 2019 yılında et ihracatı da önemli ölçüde arttı.

Wageningen Üniversitesi'nden Krijn Poppe'ye göre, et ihracatındaki  artışın en önemli nedeni, Asya'da ortaya çıkan domuz humması. Bu nedenle özellikle Çin'den ciddi miktarda et talebi oldu.

Geriye kalanı da, Hollanda tarafından işlenen ya da üretilen diğer ürünler oluşturuyor.

Hollanda'nın en fazla ürün sattığı ülke 23,6 milyar euro ile Almanya. Bunu sırasıyla, 10,8 milyar euro ile Belçika, 8,7 milyar euro ile İngiltere, 7,7 milyar euro ile Fransa, 3,6 milyar euro ile İtalya, 3 milyar euro ile Çin ve 2,8 milyar euro ile de İspanya izliyor.

Türkiye'nin ortalama 23 katı küçük olan ve yaklaşık 34 bin kilometrekarelik karasal yüzölçümüne sahip Hollanda'nın büyük bir bölümünde seralarda gelişmiş teknoloji kullanılarak tarım yapılıyor. Su kullanımıysa normalden yüzde 90 oranında daha az. Modern bir tarım ülkesi olan Hollanda organik üretime de önem veriyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!

Kaynak: BBC