İlk tahminlere göre 2020 yılının 2. çeyreğinde ekonomide %8 gibi büyük bir oranda küçülme beklenirken, yıl bazında küçülmenin %6,4 oranında kalacağı tahmin ediliyor.

Normalleşme tedbirleriyle çarkların yeniden dönmeye başlamasıyla 3. ve 4. çeyrekte bir toparlanma bekleniyor ancak bunun kayıpları karşılamaya yetmeyeceği biliniyor.

Yine de Avrupa Birliği genel durumu ve bazı ülkelerin kayıpları düşünüldüğünde Hollanda ekonomisi genel içinde bu salgın döneminin en az kayıpla kapatan ülkelerden biri oldu.

Özellikle bu süreçte tamamen faaliyetlerine son verilen lokanta ve kafe gibi işletmelerde %100’lük bir kayıp yaşanırken, mekan kiraları, sigortalar ve personel giderlerinin devam etmesi rakamları eksilere çekti.

Yılbaşında Hollanda genelinde işsiz sayısı 284.000 ve oran %3 iken, bu yıl sonunda bu oranın %7’ye ulaşması bekleniyor. Bunu iyimser bir tahmin olarak görmekte mümkün, zira bazı ekonomistler daha ağır bir işsizlik rakamı bekliyorlar.

İnşaat sektörü işlerin durmasıyla aldığı yarayı kısa sürede atlatması beklenmeyen bir önemli lokomotif sektör olarak dikkatleri çekiyor. İnşaat sektöründe oluşan daralma bütün yan sanayiyi de olumsuz etkiliyor.

İşsizlik demek halkın alım gücünün düşmesi, sosyual sorunların artması ve dolayısıyla tüm ekonominin, dolaylı olarak bir darbe daha alması demek.

2021 yılı içinse Hollanda için tekrar pozitif büyüme bekleniyor ve rakamlar olarak %2,1 gibi bir oranda büyüyeceği tahmin ediliyor.

Konut fiyatları düşecek

Merkez bankası 2020 yılında konut fiyatlarının ortalama yüzde 4,3 oranında artacağını, ancak bu seninin üçücü ve dördüncü çeyreğinde fiyatların düşmeye başlayacağına dikkat çekiyor. 

Tahminlere göre, Hollandada konut fiyatları 2021'de ortalama% 2,1 ve 2022'de% 3.7 azalacak. 

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız
 

Habernet