Hastaneler acil olmayan tüm ameliyatları erteledi ve insanlar da acil olmadıkça hastanelere başvurmaktan kaçındı. Ancak hayatın her alanında yaşanan normalleşmeyle birlikte hastaneler de, azalan korona hastalarının sonucu olarak normal hizmetlerine dönüş sinyalleri vermeye başladılar.

Ancak zaten var olan ve son aylarda yaşanan ertelemelerle bir tsunami gibi büyüyen bekleme listeleri gözleri korkutuyor. Yalnızca Rotterdam’da bulunan Erasmus MC’de sırada bekleyen yaklaşık 5.000 ameliyat olduğu beklirtiliyor.

Yine hastane yetkilileri son 69 gün boyunda ertelenen muayene ve müdahalelerin sayısının 290.000 civarında olduğunu ve bunların normalleşme ile hastaneye yeniden başvurmaları gerektiğini ancak bu yığılmanın nasıl eritileceği konusunda kimsenin bir fikrinin olmadığını söylüyorlar.

Yine sadece Rotterdam’da bu süreçte yaklaşık 360.000 kişinin ev doktorları tarafından hastanelere sevk edilmeyerek bekletildiğinin belirlendiğini ve bunun da dev bir tsunami dalgası gibi üzerlerine geleceğini düşünen hastane çalışanlarını kara kara düşüncelere sevk ettiği bir gerçek.

Hastaneler hayati tehlikesi olan ya da aylarca beklemesi mümkün olmayan bazı operasyonlara öncelik tanımayı ve bir top 50 listesi yaparak öncelikle bu müdahaleleri yapmayı planlıyor.

Bunlar kötü huylu tümör alınması, kalp, damar ameliyatları ve organ nakilleri gibi hastalar olacak. Bir matematiksel formülle çalışılarak hastanın kötüleşme süresi ve hastalığın ilerleme aşamaları göz önüne alınarak liste belirlenecek.

Yine hastanın iyileşme ihtimali de belirli bir faktör olacak, hastanın yaşı sebebiyle veya hastalığının iyileşmeme ihtimaliyle hastaların sıralamaya dahil edilmemesi bekleniyor.

Hastanın hayat kalitesine ağır etkisi olan vakalarda öncelik tanınmasıyla ilgili bir kurul oluşturulması ve kurulun kararına göre sıralamanın belirlenmesi sözkonusu.

Ancak ne yapılırsa yapılsın bu süreçte pek çok insanın tedavi edilemeyeceği, bir kısmının bu sebeple hayatını kaybetmesinin muhtemel olduğu ve yine bir çok insanın öncelikli olmadığı için çok daha uzun süre hastalık yani acı çekeceği ve hayat kalitesinin düşeceği öngörülüyor.

Hollandada hastanelerin önceki normal yoğunluğuna bir yıldan önce dönebilmesi beklenmiyor. Normalde de halk, uzun bekleme sürelerinden şikayet ediyordu.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız

Haber: Ufuk.nl