Hollanda’nın doğusunda futbol holiganları ile başı dertte olan polis, özellikle büyük çaplı etkinliklerde holiganları ve sorun çıkartanları hızla teşhis etmek için akıllı gözlük kullanmaya karar verdi.

Deneme amaçlı başlatılacak olan projede polisler gözlükler sayesinde direk olarak komut odasına bağlanacak. Komut odası ile polis memuru arasında yazılı, görsel ve işitsel bağlantı kurulacağı belirtilen uygulamada, olası bir durumda direk olarak müdahale edilebilecek ve polis memurları komut odası vasıtası ile yönlendirilecek.

Aslında akıllı gözlük kullanımı yeni değil. Bu gözlükler sayesinde iki taraflı iletişim kurmak mümkün. Ancak polis teşkilatında kullanılması, olası bir zanlıyı veya holiganı zaman kaybetmeden yakalamak olanağını sunacak.

Kriminolog Henk Ferwerda da aynı düşünceyi paylaştığı açıklamasında şunları dile getirdi: “şüpheli bir kişi veya araç plakasını gören bir polis telsizle haber vermek zorunda kalıyordu. Bu şekilde fark ettirmeden bu işlemi yapabilecek. Örneğin tehlikeli bir kişi olarak kayıtlarda adı geçen bir zanlı için polis memuruna direk yazılı ve görsel uyarı gidecek”

Akıllı gözlükle ilk olarak geçtiğimiz yıl Gelderedom’da yapılan Qclimax dans festivalinde ve Vitesse’nin Ajax ve Feyenoord’a karşı oynadığı maçlarda test edildi. Nijmegen’de de polis sokak kontrollerinde kullandı.

Deneme dönemini yönlendiren Beke adlı ofis yetkilileri, şuanda bu uygulamanın prototip düzeyinde olduğunu, aynı akıllı gözlüklerin suç mahallerinde de kullanılabileceğini, bu sayede onlarca adli tıp uzmanının olay mahallinde olmasına gerek kalmayacağını belirtiyor.