Hollanda'nın Metro gazetesinde köşe yazarlığı yapan Ebru Umar'ın Türkiye'de gözaltına alınması Hollanda'yı karıştırdı. Hollanda'da Türk vatandaşları üzerinden yaşanan gelişmelerle ilgili siyasilerin sürekli Türkiye'yi '' içişlerimize karışma '' uyarısında bulunmasının ardından Türkiye'de Türk yasalarının geçerli olduğu sınırlar içerisinde Ebru Umar'ın gözaltına alınmasıyla birlikte Hollanda'nın da Türkiye'nin içişlerine karışmaması gerektiği vurgulandı.

Her fırsatta demokratik, özgür ve özellikle düşünce özgürlüğüne önem verildiğinin altı çizilen Hollanda'da aslında bu durumun lanse edildiği gibi olmadığı anlaşılıyor. Pratikte kendileri gibi düşünenlere açık olup kendi fikirlerine karşı olan vatandaşların düşünce özgürlüğüne sahip olmadıklarını görüyoruz. Farklı düşünenleri gruplaştırıp toplumdan uzaklaştırma çabası içerisine giren Hollanda, yabancı kökenli Hollanda vatandaşlarını entegre olamamakla suçluyor. Hatta entegre olmayanların Hollanda'da doğup büyümelerine rağmen anavatanlarına göndermekle tehdit ediyor. Düşünce özgürlüğü adı altında her fırsatta çeşitli etnik gruplar hedef alınıyor.

Hollanda'nın çifte standart uygulamasıyla ilgili bir çok örnek mevcut. Geçtiğimiz yıl Kral Willem Alexander'a ve Kraliyet ailesine hakaret eden bir Faslı vatandaşın savcılık tarafından takibe alındığı Hollanda basınında yer almıştı. Geçtiğimiz ay ise bir Fransız gazeteci gözaltına alınmış 4 gün nezaharette tutulmuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı'na hakaret etmek düşünce özgürlüğü sayılırken, söz konusu Hollanda olunca durum değişiyor. Herkes düşüncesini söylemekte özgürdür ancak bu nedense Hollanda'da yabancı kökenliler için geçerli olmuyor. Düşünceyi belirtmek veya eleştirmenin de bir adabı olmalıdır. Sınır aşıldığı takdirde gerekenin yapılması dünya genelinde gayet normal bir hadisedir. Her ülkenin farklı yasalara sahip olmasının bu kadar gündemde tutulmasının altında başka hedeflerin olduğu anlaşılıyor.

Türkiye'de gözaltına alınan Ebru Umar'ın Erdoğan'a hakaret ettiği tweetlerin yanı sıra Hz. Muhammed, İslam, Ezan, Türkiye ve Türklere karşı ettiği hakaretlerin haddi hesabı yok. Alınan bilgilere göre Umar yurt dışına çıkış yasağı getirilerek serbest bırakıldı.

SONHABER.EU