Hollanda'da artan koronavirüs vakalarıyla ilgili bugün saat 13:00'da mecliste başlayan RIVM brifinginde, genel bir değerlendirmenin yanısıra son rakamlar da verildi.

RIVM müdürü Van Dissel tarafından verilen bilgilere göre geçen hafta toplam 2588 yeni hasta tespit edilirken, bu sayı bir önceki haftanın neredeyse iki katı olmuştu. Bu hafta ve gelecek hafta rakamlarının da aynı hızla artmaya devam edeceği ve 3500 ila 4000 arasında yeni yaka tespit edileceği tahmin ediliyordu. 

Jaap van Dissel bugün verdiği brifingde yeni rakamları açıkladı. Son haftanın (5 ağustos — 11 ağustos) yeni korona yaka sayısı 4036 oldu. Ancak hastaneye yatırılan hasta sayısı 38 ile bir önceki haftaya göre düşüş gösterdi. Geçen hafta koronadan vefat eden hasta sayısı ise 9 olurken, daha önceki hafta bu sayının 6 olduğu açıklandı. 

RIVM müdürüne göre, son tespit edilen vakalar genellikle genler arasında ve Güney Hollanda, Kuzey Hollanda ve Kuzey Brabant bölgelerinde yoğunlaşıyor. Groningen bölgesinde test sayılarında artış olduğu halde pozitif sonuç nadiren çıkıyor. 

Geçen hafta GGD tarafından yapılan açıklamaya göre Amsterdam ve Rotterdam çevresinde pozitif vakaların kaynağının ve bulaşma ihtimali olan çevresinin araştırılmasına son verilmişti. Böylece vakaların %30 oranında bir kısmının kaynak ve ilişki araştırması yapılmamış oldu.
 
RIVM müdürünün açıklamalarına göre; korona çoğunlukla aile içinde bulaşıyor. Yeni vakaların %70 civarında bir kısmının aile toplantılarında ya da diğer benzeri münasebetlerle bulaştığı tespit edildi. Bu sebeple, benzer bir ortamda bulunan ve aralarından birinde koronavirüs tespiti edilenlerin yakınlarının ve görüştüğü kişilerin de kendilerini derhal test yaptırmaları tavsiye edildi. 

Yeni vakaların arasında iş yerlerinden koronavirüsü kapanların da olduğu ifade edilirken, yurtdışından gelenlerin oranının ise %9 olduğu açıklandı. 

Van Dissel, aynı zamanda bilimsel olarak virüsün daha az zararlı bir versiyonu gibi bir bilginin olmadığını söyledi.

RIVM müdürü okullarda maske takılmasının bir anlamı olmadığını, asıl bulaşmaların evlerde olduğunu ve oralara dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyor. 

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!
 

Habernet