NRC Handelsblad ve televizyon programı Zembla tarafından Almanya’da bir laboratuvara yaptırılan incelemeler sonucunda Anqiu Lu’an tarafından üretilen ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarda kanserojen madde bulunduğu ortaya çıktı.

Sözkonusu ilaçların 2019 yılında üretildiği ve sayılarının 36 milyon olduğu açıklanırken, dünyanın neresinde ve hangi eczanelerde satıldığı bilinmiyor.

İncelenen ilaçlarda bulunan PCA olarak isimlendiren bir maddenin kobay hayvanlarda genetik bozukluklara yol açtığı tespit edildiğinden Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından tehlikeli maddeler arasına alındığı ve günde bir tablet bile alınmasının kabul edilemez oranda kansere sebep olduğunu açıklamıştı.

Hollanda İlaç Değerlendirme Kurulu(CBG)’na göre ise, paracetamolde bulunan para-chlooraniline (PCA) miktarı tehlikeli boyutlarda değil ve izin verilen sınırlar aşılmıyor. Paracetamolun kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor.

Tartışmalara sebep olan paracetamol, tüm dünyada olduğu gibi Hollanda’da en çok kullanılan ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç, yılda yaklaşık 2 milyar adet satılıyor. Araştırmalara göre bu ilaçların yarısı Hollanda’nın Leiden şehrinde bulunan Apotex firması tarafından üretiliyor ve Albert Heijn, Etos, Jumbo, Trekpleister, DA ve Kruidvat gibi mağazalarda kendi markaları altında satılıyor.

Bunun yanısıra Amerikan firması Mallinckrodt içinde para-chlooraniline (PCA) bulunmayan paracetamol üreten güvenli bir alternatif olarak sunuluyor.

Sağlık ve Gençlik Müfettişliği (IGJ) ve İlaç Değerlendirme Kurulu(CBG) ise haberlerin kendilerinin devreye girmesini ve kanserojen madde içeren ilaçların takibinin yapılmasını gerektirecek derecede ciddi olmadığını düşünüyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız
©SONHABER.EU