Kimsesiz yaşlıları ziyaret edip onlara yardım eden Kuş, harekete geçirdiği Türk çocukları ve gönüllü diğer arkadaşları ile birlikte medya tarafından tanıtılınca büyük ilgi gördü.

2015 yılında, ‘Ülkesel Acı Paylaşma Ödülü’ne layık görülenler arasında yer alan Kuş, bu nedenle Kral Alexander ve Kraliçe Maxima’nın Noordeinde Sarayı’ndaki öğle yemeğine davet edilmişti.

Annesinden ilham almış

Sevgili Büyükanne projesini annesinden ilham alarak yaptığını söyleyen Kuş, kendisi ile daha önce yapılmış olan mülakatların birinde şöyle konuşmuştu:

“Ben doğduktan bir kaç ay sonra ailem Hollanda’ya göç etti. Annem eski toprak. Bana hep, ‘Bak oğlum biz geldik. Hollandalılar bizim elimizden tuttu. Bu insanlara elinden geldiğince yardım et’ derdi. Annem yaşlandı bizim yanımızda öldü. İlk Türk asıllı polis memurlarından biriyim. 2010’da emekli olduktan olduktan sonra, insani işlerle ilgilendim. Son dönemde de İslamofobiye ve Türklere karşı ön yargılar vardı. Topluma örnek olabilecek ve ön yargıları kırabilecek bir çalışma yapmak istedim.
Bizde büyüklerimiz hasta da olsa evimizin baş köşesinde yer alırlar. Ama Hollanda’da böyle değil. Biz de onlarla gönül bağı kurmak istedik. Hollanda’daki yaşlıların ilaca ya da paraya değil, sadece ilgiye ihtiyacları var. Biz haftada bir gidip yemeklerini yedirip, çaylarını içiyoruz. Yanlarında kalıyoruz. Düzenli olarak her bir yaşlıya iki gönüllü gidiyor. Onlarla gerçek bir akraba bağı oluşturmaya çalışıyoruz. Yaş, ırk ve kültürün önemli olmadığını anlatıyoruz. Hollandalı yaşlılar çoğunlukla yalnızlık çeken insanlar. Bizim dinimizden ve ırkımızdan olmayan bu yaşlılara yaklaşarak onlara sahip çıkıyoruz. Aslında çok bir şey yapmıyoruz. İlgimizi ve sevgimizi gösteriyoruz. Bizimle arkadaş oluyorlar.
Hayatından bıkmış bir büyükannenin ötenazi hakkını kullanmak istediğini öğrenmiştik. Bizden gördüğü sıcak ilgi karşısında bu kararından vazgeçen kadın şunları söylemişti:‘Benim de sevenlerim var artık. Onları bırakıp gidemem. İstediğiniz kadar ilaç çıkartın istediğiniz kadar teknolojiyi geliştirin. Sevgi ve ilgi olmadan onları kazanamazsınız.
Sevgi iyileştirirmiş.”

İyilik severliği ile tüm Hollanda’da ünlü olan Mustafa Kuş’un cenaze namazı Leiden’deki Fatih Camisi’nde kılınan Kuş’un naaşı memleketine gönderildi.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!

Haber: İlhan Karaçay