Haber: Yusuf Özkan BBC Türkçe

Kuruma göre, bunlardan en az 2 bini, koranavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybeden 80 yaş ve üstü kişiler.

Hollanda Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM), bugüne kadar 2 bin 737 kişinin salgına bağlı olarak öldüğünü açıkladı. Ancak enstitü, sadece koronavirüs testi pozitif çıkan kişilerin ölümünü kayıt altına alıyor.

Hollanda Televizyonu'na (NOS) göre, İstatistik Kurumu'nun verdiği rakamlar, koronavirüsle ilgili gerçek ölüm sayısını daha iyi yansıtıyor. CBS verileri, test edilmeyen ve evde ölen yaşlı korona hastalarını da içeriyor. İstatistik Kurumu'na göre, Nisan'ın ilk haftasında 2 binden fazla yaşlı, ortalamanın üzerinde öldü.

Nisan'ın ilk haftası, bugüne kadar Hollanda'daki en ölümcül hafta oldu.

Bakım evlerinde test edilmeyenler sayılmıyor

Ocak 1945'deki açlık kışının en ölümcül zamanında bir haftada 4 bin 500 ölüm, Hollanda'da ölümlerin olduğu dönemdi. Mart 2018'deki grip salgını sırasında da, bir hafta içinde 4 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Hollanda İstatistik Kurumu uzmanı Tanja Traag, hastalıklar arasındaki karşılaştırmanın sık sık yapıldığına işaret ederek, koronavirüs nedeniyle ölümlerin oranının daha fazla olduğunu vurguladı.

İstatistiklere göre, aşırı ölümlerin meydana geldiği yerleşim yerleri, koronavirüs salgının yoğun biçimde görüldüğü Kuzey Brabant ve Limburg eyaletlerinde yer alıyor.

Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü'ne göre, Hollanda'daki yaşlı bakım merkezlerinin yarıya yakını, koronavirüs salgınının etkisi altında. Hollanda medyasına göre, yaşlı bakım merkezlerinde test edilmeden ölen çok sayıda kişi, koronavirüs kurbanları arasında sayılmıyor.

Koroyucu malzeme eksikliği nedeniyle yaşlılara evde ve bakım merkezlerinde hizmet veren binlerce çalışanın, ciddi risk altında oldukları gerekçesiyle işe gitmek istemediği belirtiliyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız