Hollanda’da koronavirüs önlemleri kapsamında kapalı olan Milli Görüş camileri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede önlemlerin gevşetilmesi sürecinde ilk aşamanın başarı ile tamamlandığı takdirde 1 Haziran’dan itibaren ibadete açılacak.

Hollanda’da koronavirüs önlemleri kapsamında IGMG camilerinde Mart’ın ortasında, toplu ibadetlere ara verilmişti.

Yaklaşık iki buçuk aylık aranının ardından Hollanda’da Milli Görüş Teşkilatlarına bağlı Hollanda İslam Federasyonu (NIF) ve Milli Görüş Federasyonu (MGNN), 1 Haziran tarihinden itibaren camilerini belirli kurallar çerçevesinde açma kararı aldı.

Buna göre sabah, öğle, ikindi namazları cemaatle kılınabilecek, cuma namazları ise ilk aşamada kılınmayacak.

“EN FAZLA 30 KİŞİ İLE SABAH, ÖĞLE VE İKİNDİ NAMAZLARI KILINACAK”

NIF Başkanı Mustafa Aktalan, konuyla ilgili şube başkanlarına “Koronavirüs ve Normalleşme Süreci” başlıklı bir yazı ve bununla birlikte camilerde uyulması gereken 15 maddelik bir kural listesi gönderdi.

Bu maddelere göre, 1 Haziran’da açılacak olan camilerde 1,5 metre mesafe ve hijyen kurallarına uyma şartıyla en fazla 30 kişi ile ilk etapta cemaatle sadece sabah, öğle ve ikindi namazlarının kılınabileceği duyuruldu. 

16 MADDELİK BİR KURAL LİSTESİ HAZIRLANDI

Yazıda uyulması gerek kurallar bazıları ise şöyle sıralandı: 1,5 metre mesafe kuralına cemaatle kılınacak namazlar da dahil camilerimizin tüm ortamlarında riayet edilmesi, abdesthane ve tuvaletlerin kapalı tutulması, bu nedenle her bir kişinin evden abdestli olarak gelmesi, her bir kişinin evden seccadesini getirmesi, camilere girişte ellerin dezenfekte edilmesi, 12 yaşından küçük çocukların camilere gelmemesi, hastalık semptomları olan kişilerin camilere gelmemesi.

Cemaat yoğunluğu nedeniyle cuma namazlarının kılınmasının bu aşamada gündemde olmadığı ifade edilen yazıda, kararın duruma göre mayıs ayı sonunda tekrar değerlendirileceği kaydedildi.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız

Haber: Doğuş.nl