Koronavirüs salgını sonrasında araştırılan ve denenen tedavi yöntemlerinden en etkilisi olarak, virüsü taşımış ve iyileşmiş ya da sorun yaşamayan kişilerden alınacak plazmalarla elde edilecek antikorların kullanılması öne çıkıyor. 

Bu bağlamda, Hollanda kan bankası Sanquin, yaptığı çağrıda koronavirüs kendisine bulaşan ve gerek tedavi görerek, gerekse kendiliğinden iyileşenlerden plazma bağışlamalarını istedi. 

Bu bağışlardan elde edilecek antikorlar, hastalığa karşı bağışıklık geliştiremeyen hassas bünyeli kişilerin tedavisinde kullanılacak. 

Kan bankası Sanquin, geçen ay sağlık bakanlığından, olası bir ikinci dalgada kullanılmak üzere, 30 bin antikor taşıyan plazma toplama talimatı almıştı. 

Bunun gerçekleşmesi için yaklaşık 16 bin bağışçıya ihtiyaç duyulurken, bu kişileri 4 ya da 5 kez bağış yapmaları gerekiyor. Son açıklanan rakamlara göre, bu sayının ancak yarısı toplanabildi ve halen 8 ile 10 bin arası bağışçıya ihtiyaç duyuluyor. 

Plazma nedir? 

Kan plazması, kanın sıvı kısmıdır. Plazma hafif sarı renklidir. İçinde su, kan proteinleri, tuzlar, glukoz, hormonlar, çeşitli metabolizma artıkları, lipitler bulunur. Oksijen ve karbondioksit alyuvarlardaki hemoglobin tarafından taşınır ama az miktarda plazmada da bulunurlar. 

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!
©SONHABER.EU