Koronavirüs salgının patlak vermesiyle bütün önceliğin bu hastalara verilmesi ve acil olmayan bütün sağlık hizmetlerinin durdurulmasıyla oluşan devasa bir bekleme listesi ile savaşmak zorunda kalan Fakat salgın öncesi de bekleme süreleri ve randevu takviminde yoğunluk yaşandığı hatırlanırsa, şu anda oluşan yükün kolaylıkla eritilmesi pek mümkün görünmüyor.

Bu sebeple hastaneler, öncelik sıralarını belirleyerek yeni randevular yapacaklar ve yavaş yavaş yığılmayı eritmeye çalışacaklar. Öncelikler hayati risklere ve hastanın bekleme süresinin hastalığa etkisine göre belirlenecek. Beklediğinde daha da kötü olması beklenen hastalara öncelik tanınacak.

Ancak hastaneler yeni dönemde eski normallere göre çalışamayacağından, bir çok tedbir de almak zorundalar. Bunlar arasında, hastaların mesafelerini korumak ilk sırada yer alıyor. Bu amaçla bekleme odaları yeninden tasarlanıyor. Daha az hasta beklemeye alınacak ve bunun sonucunda da daha az bekleme sağlanacak.

Hastanelere girişlerde koronavirüse yönelik ilk kontroller yapılacak ve hastalar gerekli hijyen uygulandıktan sonra içeri kabul edilecek. Hastane içinde hareket trafiği temasa göre yeniden ayarlanacak ve yerlere şeritler çizilerek karmaşa ve temas engellenecek.

Mümkün olan tüm hastaler online takip edilecek ve hastaneler gelmeleri istenmeyecek, böylece hem temas hem de yoğunluk azaltılmış olacak. Yeterli olması durumunda fiziksel randevu yerine video konferansla görüntülü muayeneler yapılacak ve hastaneler daha da dijitalleşecek.

Şu ana kadar Hollanda genelinde bulunan hastanelerin ancak 4’te 1’inde normal hasta kabulüne başlandı. Diğer tüm hastanelerin de gerekli tedbirleri aldıktan sonra hasta kabulüne başlamaları bekleniyor.

Bu dönemde hasta kabul edemeyen hastaneler, büyük bir de gelir kaybı yaşadılar. Bunun hastane başına on milyonlarca euro olduğu tahmin ediliyor ancak kesin rakamlar için beklenmesi gerekiyor. Bu kaybın kısa dönemde telafi edilmesi de beklenmiyor. Bir çok hastane bu sebeple de sıkıntılar yaşıyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız

Haber: Habernet