Burhanettin Carlak / Amersfoort

Sovjet Askeri Mezarlıkları ile gönüllü çalışmalar yapan Stichting  Sovjet Ereveld (Sovjet Askeri MezarlIk)  vakfı müdürü Remco Reiding, Corona virüsü nedeni ile anma etkinliklerin iptal etmelerine raĝmen, küçük kapalı bir grupla özel törenle askerleri unutmadıklarını gösterme istediklerini belirtti. Törene Leusden belediye başkanı Gerolf Bouwmeester da katılarak isimsiz askerler anıtına mum bıraktı.

1941 yIında Sovyet Kızıl Ordusunda görev alan 101 Özbek askerin esir düşünce kampa alındıĝı, çekik gözlü görünüşlerinden dolayı Almanların  `Untermenschen`  yani insan dışı sıfatı ile şeytanileşildikleri hatta döneminde propaganda amaçlı filmlerinin düşünüldüĝü belirtiliyor. Esir askerler önce Almanya`nın  Ruhr bölgesinde zorunlu çalıştırıldıktan sonra Amersfoort toplama kampına getirilirler. Bir coĝu Nazilerin şartlarına  dayanamayarak ölür. Geri kalanlar ise 78 yıl önce topluca kurşuna dizilir. 

Konu ile özel olarak ilgilenen Özbekistan Brüksel elçisi Dilyor Khakimov`un girişimi ile kampataki Özbek Şehit askerler için uluslararası çalışmalar sürüyor. Kampın benzerinin Özbekistan`da da düsünüldüĝü belirtilerek, roman, belgesel tarzında sanat faaliyetleri ile de konu gündeme taşınıyor. Öte yandan isimsiz Kahraman askerlerin kimliklerini belirleme çalışmaları da halen sürüyor.

Bu yılkı anma programı için  Hollanda`nın NazI Almanyasından kurtuluşunun 75. baĝımsızlık yılı olması nedeni ile daha geniş program hazırlıkları yapılmış Corona viruşü nedeni ile iptal olmuştu. Programda islamı usullere göre de anma öngörülmekteydi. Kampda ayrıca Sovyet Ordusunda görev almış 21 Azerbaycanlı ve 5 Kazak kökenli askerin de olduĝu tahmin ediliyor.

Konu ile ilgilenen Almelo`nun direniş kahramanlarından Rusya devlet nışanı alan gazi Ab Gietelink, Hollanda`nın baĝımsızlıĝında ABD ve İngilizler kadar Sovyetlerin de etkisi olduĝunu belirterek. Ikinci dünya Savaşı`nın bilinmeyen çok yönü olduĝunu belirtti.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız
©SONHABER.EU

Foto: Stichting Sovjet Ereveld