Hollanda’da yıllardır devam eden bir değişim olarak, nakit para yerine banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme her geçen gün yayılıyor. Koronavirüs salgını bu trende daha da bir ivme kazandırdı.

Özellikle salgın sürecinde çalışanlarıyla müşteriler arasındaki teması en aza indirmeye çalışan market ve mağazalar, müşterilerinden mümkün mertebe kartla ödeme yapmalarını ve nakit para kullanmamalarını istediler. Bu da nakit kullanımını büyük ölçüde azalttı.

Aynı şekilde müşteriler de nakit paraya dokunmak istemediklerinden mağazalardan para üstü almak yerine kartla ödeme yapmayı tercih ettiler.

Mart ayından beri devam eden bu yeni durum üzerine Maliye bakanı Wopke Hoekstra, meclise yazdığı mektupta; Hollanda halkının koronavirüs salgını olmadan da kartla ödemeyi tercih ettiğini ve bu süreç sonrasında da çoğunlukla bunu yapmaya devam edeceklerini tahmin ettiklerini ancak nakit paranın da, mağaza ve marketlerde kabul edilmesinin gerekli olduğunu düşündüklerini bildirdi.

2018 yılında %63 olan kartla ödeme alışkanlığı 2019’da %67’ye ulaştı. Bu yıl bu oranın çok daha yükselmesi bekleniyor.

Ancak bazı Hollandalılar, gerek mesleki gereklilik gerekse dijital banka sistemlerine aşina olmadıklarından dolayı nakit para kullanmaya devam ediyorlar. Bazıları da yaptıkları her alışverişin bankalar ya da diğer dijital kurumlar tarafından takip ve tespit edilmesinden rahatsızlık duydukları için nakit kullanmayı seçiyorlar.

Hollanda hükümeti, nakit para ödeme imkanının devam etmesinden yana olduğunu açıklasa da işyeri sahiplerinin isterlerse nakit kabul etmeme hakları bulunuyor. 2015 yılından bu yana nakit kabul etmeyen işyerlerinin sayısında küçük bir artış oldu.

Halen Hollanda genelinde işyerlerinden %3 gibi bir oranda nakit kabul etmeyenler olduğu gibi, gelecek 5 yıl içinde müşterilerle çalışanlar arasında ki teması en aza indirmek maksadıyla bu uygulamaya geçmeyi planlayan şirketlerin oranı ise %30.

Pin-only denilen sadece kartla ödeme uygulamasının gelecek yıllarda daha da yaygınlaşması bekleniyor. Hollanda hükümeti, nakit para kabul etmeyi mecbur eden bir uygulamayı düşünmüyor ve tercihi işyerlerine bırakıyor.

Bu durumda müşteriler de kendi imkan ve isteklerine uygun olan yerlerden alışveriş yapabilecekler. İsteyenler sadece kartla ödeme alan yerleri tercih edebileceği gibi, nakit kullanmak isteyenler için de bu imkan devam edecek.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız

*

Habernet