Hollanda'nın Lahey kentindeki "Hocalı Soykırım Anıtı" önünde, Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneğince düzenlenen anma programına, Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Yüksel ve Azerbaycan'ın Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Celal Mirzayev'in de bulunduğu Türk ve Azerbaycanlılar oluşan kalabalık bir grup katıldı.

Saygı duruşu ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan programda anıta çelenk ve karanfiller bırakıldı.

Anma programında yapılan konuşmalarda, Hocalı'da hayatını kaybedenler rahmetle anılırken, katliamı yapanlar lanetlendi.

Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Yüksel de Türkiye olarak Azerbaycan'ın acısını aynen paylaştıklarını belirterek, "Bundan 26 yıl önce Hocalı'da meydana gelen katliamın acısını yüreğimizin ve kalbimizin en derininde hissediyoruz. O insanlık suçunu gerçekleştirenlerin kalbimizde en ağır ceza ile mahkum edildiğini bildirmek isterim. Hocalı şehitleri bizim de şehitlerimiz. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, birçok ülkenin Hocalı'yı soykırım olarak tanıdığını, bu sayının daha da artması için çalıştıklarını kaydetti.

Hollanda meclisinin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına yönelik kararına değinen Aşkın, Hocalı'da katliam yapanların şimdilerde Türk milletini suçlu duruma düşürmeye çalıştıklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlar, Hollanda'da kendi dindaşlarını kandırarak bizim de gözümüzün içine bakarak bizi suçlu duruma düşürmeye çalışıyorlar. Bu hafta Hollanda parlamentosunda milletvekillerinin Ermenilere nasıl alet olduklarına şahit oldum ama onların içinde üç tane kahraman çıktı. Denk Partisi milletvekilleri onların orada sırtlarında bu sorumluluğu taşıyarak hepimizin hakkını savunduğunu da gördüm."

Türk milletinin tarihinde hiçbir halka zulüm etmediğini ve hiçbir halkın hakkını gasp etmediğini vurgulayan Aşkın, "Bunlar 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarını tanısa ne olur tanımasa ne olur? Biz kendimizden eminiz. Türk milleti her zaman başka topluluklara karşı saygıda kusur etmemiştir." ifadelerini kullandı.

Hollandalı milletvekillerin de anıtın önüne gelerek gerçekleri görmesi gerektiğine işaret eden Aşkın, "Hocalı katliamı bizim elimizde en büyük delildir. Bunu Hollanda ve Avrupa'da anlatabilsek Türkiye'yi de güçlendirmiş oluruz." diye konuştu

İsveç'te anma ve protesto

Hocalı katliamı, İsveç'in başkenti Stockholm'de, parlamento önünde protesto edildi.

İsveç Azerbaycan Komitesince düzenlenen gösteriye katılanlar, Hocalı kasabasında katledilen 613 kadın, çocuk ve yaşlı Azerbaycanlının fotoğraflarını taşıyarak kurbanları andı.

Gruptakiler, bölgeden geçenlere katliam hakkında bilgiler içeren broşürler dağıttı.

İsveç Azerbaycan Federasyon Başkanı Settar Sevigin, yaptığı konuşmada, 26 yıl önce yapılan katliamı unutmayacaklarını belirterek, "Biz Hocalı katliamını İsveçlilere anlatmak için buradayız. Her yıl olduğu gibi bu sene de katliamı protesto ederek 26 sene önce yaşanan caniliği hafızalarda canlı tutmaya çalışıyoruz." dedi.



AA