Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, Anavatanda gerçekleştirilecek olası bir erken genel seçimde, yurt dışı oylarının kullanımının artırılması için önerilerde bulundu.

UETD Genel Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan Süleyman Çelik, Yurtdışında toplam 2 milyon 866 bin seçmen bulunduğunu, bu seçmenlerden 1 milyon 60 bininin, 7 Haziran genel seçimlerinde oy kullandığını hatırlattı.

Yurt dışındaki seçmenlerin sadece bağlı bulundukları konsolosluklarda ve gümrük kapılarında oy kullanabildiğini söyleyen Çelik, bu seçmenlere her konsoloslukta oy kullanma imkanı sunulduğunda katılım oranının da artacağını dile getirdi.

UETD Genel Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan Süleyman Çelik şunları söyledi 'Seçimlerde gördüğümüz eksiklikleri hem şifahi hem de yazılı olarak Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bildirdik. Umuyoruz ki, bu raporlarımız değerlendirilir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız istediği her konsoloslukta oy verme imkanına kavuşturulmalıdır. Fransa'dan Almanya'ya gezmeye gelen bir vatandaşımız Almanya'da herhangi bir konsoloslukta oy verme hakkına kavuşsun istiyoruz. Bu gerçekleşirse oy kullanma oranı daha da artacaktır. Kimi zaman seçmenler kendilerine yakın bir konsolosluk varken, bağlı olduğu ve uzaktaki bir konsolosluğa gitmek zorunda kalmaktadırlar.'

Yurt Dışı Seçim Bölgesi oluşturulması gerektiğini ifade eden Çelik ayrıca, 60 bin seçmeni bulunan Tunceli'ye iki milletvekili kontenjanı verildiğini dile getirerek, 'Buna karşın yurt dışındaki 2 milyon 866 bin seçmenin bir kontenjanı bile yok. Buralara verilecek kontenjan da seçime katılım oranını arttıracaktır. Hükümet kurulmuş olsaydı zaten Başbakanımızın sözü vardı bu konuda. Umarız verilen sözler yerine getirilir' dedi.

© SONHABER.NL / Ajanslar