19.07.2019 tarihli, 30836 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7186 sayılı Torba Kanunla, “3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun’da” değişikliklerle borçlanma prim oranı artırılmış ve borçlanılan sürelerin kabul edileceği sigortalılık statüsünde değişikliğe gidilerek yurtdışı borçlanması yoluyla SGK’dan emekli olma imkanı zorlaştırılmıştı.

Yurt dışındaki Türklerin SSK borçlanması yapma hakkı, temmuz ayında mecliste kabul edilen torba yasa ile ellerinden alınmıştı. Bunun yanı sıra, hem borçlanma bedeline zam yapılmış, hem de emeklilik günlerinin geriye dönük hesaplanmasıyla ödenecek maaşlar neredeyse yarı yarıya düşürülmüştü.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yayımladığı yeni genelge ile yurt dışı emeklilikte geriye dönük hak kayıplarını giderdi. 2019 tarihinden sonra başvuru yapanlar/yapacaklar için bir değişiklik yok.

Yurt dışından emekli olmak için 31 Temmuz 2019 tarihine kadar başvuru yapanlar, 2019 / 16 sayılı genelge ile düşük maaş alıyordu. Bu durum düzeltildi. Yeni yayımlanan 2019 / 21 nolu genelge ile 31 Temmuz 2019 tarihine kadar emeklilik için başvuru yapıp borcunu ödeyenler 2300 TL üzeri maaş alacak ancak 1 Ağustos 2019 tarihinden sonra başvuru yapanlar için bu değişiklik söz konusu değildir.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!
©SONHABER.EU