Elektirk faturalarındaki artışların özellikle değişken fiyatlı sözleşmeye sahip olanları, ciddi bir şekilde etkilemesi bekleniyor

Yükselen elektrik fiyatlarının kesin olarak belirlenmesi henüz belli olmasa da, tahminlere göre yüzde 10 ile yüzde 30 arasında değişen bir artışın olması bekleniyor.

Elektrik arz fiyatındaki artış, nükleer santrallerinin mevcut olmamasına bağlanırken, Ekim ve Kasım ayları arasında ülkede mevcut olan yedi santralden sadece bir tanesi çalışır haldeydi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Liège Üniversitesi’ndeki enerji konularında uzmanı Damien Ernst, “Ekim ayındaki toptan satış piyasasını izledik, megavat saat başına yaklaşık 200 euroluk bir elektrik fiyatı vardı. Bu fiyat normal fiyattan üç kat daha fazla. Nükleer enerji olmadığında, diğer elektrik kaynaklarını devralmak gerekir. Eski gaz santralleri çok verimsiz ve oldukça pahalı. Tüketmemek için de endüstriyel ücretler ödüyoruz ve bunun da bir bedeli var. Bu bedelse elektrik faturasını etkiliyor.” dedi.

Santrallerin 2019’da tekrar kullanılır hale gelmesi beklenirken, gaz fiyatının yüksek olması sebebiyle faturalarda fazla bir düşüşün yaşanması beklenmiyor.

Faturaların sabit fiyatlı sözleşmeleri etkilememesi beklenirken, değişken fiyatlı sözleşmesi olanlar için bugün sabit fiyatlı sözleşmeye geçmeleri mevcut fiyatın yüksek olması dolayısıyla tavsiye edilmiyor.

Haber: Yenivatan.be