Önceki uygulamada yurt dışında yaşayan ve gerekli şartları taşıyan bir vatandaşımız askerliğini 38 yaşına kadar erteletebiliyor, bu yaşa kadar belirlenen bedeli ödemesi gerekiyordu.

38 yaşını aşmış ve cezalı durumda olan vatandaşlarımız normal askerlik hizmetini yerine getirmek durumundaydı. Yeni düzenlemeyle 38 yaş sınırı kaldırılmış oldu.

38 yaşından küçük veya büyük tüm vatandaşlarımız gerekli bedeli ödemek suretiyle askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaktır.

Yaş sınırının kalkmasıyla birlikte yurt dışında yerleşik olan vatandaşlarımız; Türkiye’ye kesin dönüş yapmadığı ya da 1 yıl içinde 6 aydan daha uzun süre Türkiye’de kalmadığı müddetçe askerliğini erteleme imkânına da sahip olmuştur.

Yeni düzenlemede dövizle askerlik bedeli 2 bin Avro olmuştur. Yeni düzenlemelerin uygulamaya geçmesiyle beraber dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız konsolosluklara başvuru yapabilecekler.

Ayrıca askerliğini ertelemek isteyenler, 5 Avro karşılığında konsolosluklarda yaptıracakları işlem ile askerlik süresini erteleyebilecekler.

Bir diğer yenilik de Milli Savunma Bakanlığımızca verilecek uzaktan eğitimi alma şartıdır. Belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde verilecek bu eğitimin alınması hususunda, yurt dışındaki yükümlülere mümkün mertebe kolaylık sağlanacaktır.

Askerlikle yükümlü olan ve bu koşulları yerine getiren vatandaşlarımız muvazzaf askerlik görevini yerine getirmiş olacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur!
Ak Parti İstanbul Milletvekili
Mustafa Yeneroğlu